Ga naar hoofdinhoud

Hydrauliekonderhoud begint bij olie

Een service engineer van Van Meeuwen neemt monsters van hydraulische olie via een minimess aansluiting (foto: Van Meeuwen Industries)

Hydraulische olie van de juiste kwaliteit verlaagt de onderhoudskosten en verhoogt de machinebetrouwbaarheid en de beschikbaarheid. Maar om alle factoren te beheersen, is zowel de start als het bewaken en handhaven van de oliekwaliteit belangrijk. Van Meeuwen Industries weet hoe belangrijk de eigenschappen van olie in hydraulische installaties in relatie tot onderhoud zijn.

Hydraulische olie is niet alleen maar olie, het is een constructief element van het totale systeem. Olie wordt niet alleen ingezet voor het overdragen van vermogen maar vervult nog veel andere functies waarvan smering de belangrijkste is. En dat in een specifieke applicatie in combinatie met zijn omgeving.

Om een hoge machinebetrouwbaarheid en beschikbaarheid te verkrijgen, is het van belang een kwalitatief hoogwaardige olie te kiezen en laagwaardige varianten of gerecycleerde vloeistoffen op basis van een minerale olie achterwege te laten. Vervolgens is het zaak om de eigenschappen zo goed en zo lang mogelijk te behouden.

Soorten olie

Het merendeel van de toegepaste hydraulische vloeistoffen (80 % tot 85 %) betreft een minerale olie. Hierin zijn verschillende types in de DIN‑norm gedefinieerd die zich onderscheiden door het additievenpakket. Daarnaast zijn er brandwerende en biologisch afbreekbare hydraulische vloeistoffen. Een laatste groep betreft hydraulische oliën die incidenteel in contact mogen komen met voedingsmiddelen.

Behalve een basisolie bevat een hydraulische vloeistof additieven die bepaalde eigenschappen van de olie verbeteren of extra eigenschappen toevoegen. Zo zijn er additieven die de viscositeit van een vloeistof verbeteren, de corrosiebestendigheid vergroten of de olie beter bestand maken tegen veroudering of slijtage. Andere additieven gaan schuimvorming tegen, scheiden water af of verbeteren de emulgerende eigenschappen van de vloeistof.

Onderhoud

Na het kiezen van de juiste olie is het belangrijk de olie in optimale conditie te hóuden. Zonder maatregelen zal de vloeistof vroegtijdig verouderen. Veroudering ontstaat door chemische reacties waardoor de structuur van de olie verandert: oxidatie, hydrolyse, polymerisatie, thermische ontbinding maar ook mechanische invloeden zoals afschuiving. Niet alleen omdat de olie zelf verandert hierdoor, maar ook worden additieven vernietigd.

Het onderhoud moet zich vooral richten op het behouden van de reinheidsgraad. Dit moet onder meer door deeltjes en water te verwijderen en preventieve maatregelen te nemen die voorkomen dat de vervuiling überhaupt de olie bereikt. Dat kan bijvoorbeeld door componenten tijdens een onderhoudsbeurt steeds goed te reinigen en ook filters te gebruiken wanneer nieuwe vloeistof in het systeem wordt gebracht.

Het complete artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven