Ga naar hoofdinhoud

Hydac optimaliseert olietank

OXiStop is een tankontwerp met een geïntegreerde, hydraulisch bediende ontgassingsunit (foto: Hydac).

Energie-efficiëntie, resources management en hogere processnelheden zijn de belangrijkste uitdagingen van machinefabrikanten op dit moment. De tank is een van de belangrijkste componenten van een hydraulische machine. Met de OXiStop olietank van Hydac kan de prestatie van een installatie aanzienlijk worden verbeterd.

Door het slim combineren van verschillende aandrijftechnologieën samen met lagere operationele kosten en een kleinere vereiste ruimte kan een nieuwe richting gegeven worden aan veel hydraulisch aangedreven machinefuncties. De belangrijkste voordelen die met de OXiStop behaald kunnen worden zijn een kleinere tank en een hogere processnelheid. Hydac heeft deze oplossing geruime tijd, wereldwijd en bij een flink aantal bestaande toepassingen in de stationaire hydraulieksector getest.

Taken olietank

Een olietank vervult een aantal taken:

  • opslag van voldoende olie voor het vereiste pendelvolume en voor compensatie van mogelijke lekkage;
  • afscheiding van vaste, vloeibare en gasvormige verontreinigingen uit de olie door de verblijfstijd in de tank;
  • oppervlak waarop gemakkelijk andere hydraulische componenten bevestigd kunnen worden.

Warmteafvoer via het reservoiroppervlak is meestal een secundaire functie, die over het algemeen door een warmtewisselaar wordt uitgevoerd.

OXiStop olietank

Het OXiStop tankontwerp reduceert het tankvolume met een factor tien vergeleken met een conventioneel ontwerp. Het tankvolume is berekend op basis van het pendelvolume van olie benodigd door de componenten in het systeem. Behalve de kleinere tank, zijn er meer voordelen voor de hydraulische design engineer:

  • besparen op grondstoffen door minimalisering van oliehoeveelheden en het verlengen van de levensduur van de vloeistof;
  • hogere processnelheden dankzij de verbeterde vullingsgraad van de pompen en verminderde cavitatie in het systeem;
  • milieuvervuiling wordt voorkomen door het gebruik van een verzegelend membraan (‘vacuümverpakte’ olie);
  • hogere systeemreinheid doordat de vorming van sediment in de tank en afzettingen op de oppervlakken in contact met olie worden voorkomen door continue ontgassing, ontwatering en een effectievere filtratie.

Om het formaat van de hydraulische tank tot een minimum te reduceren, heeft Hydac de ontgassingsfunctie (afscheiding van vrije lucht) anders uitgevoerd. In plaats van ontgassing van de olie door een lange verblijfstijd van de olie in de tank, wordt er met de OXiStop (een hydraulisch aangedreven ontgassingsunit) continu vrije en opgeloste lucht uit de hydraulische olie verwijderd.

Het complete artikel vindt u in het augustus-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven