Ga naar hoofdinhoud

EtherCAT en OPC UA samen in Industrie 4.0

Het doel van de samenwerking tussen ETG en OPCF is de definitie van een interface die de bestaande apparaten en machines kaarten in een Industrie 4,0 conforme communicatie op basis van EtherCAT communicatie (ill.: ETG).

De EtherCAT Technology Group (ETG) en de OPC Foundation (OPCF) hebben besloten om samen te werken aan gemeenschappelijke interfaces voor Industrie 4.0 en het Internet of Things. Doel van de samenwerking is een consistente communicatie tussen EtherCAT en OPC UA.

Industrie 4.0 en IoT vereisen een continue communicatie door alle lagen en niveaus binnen de digitale fabriek en in de cloud. ETG en OPCF werken aan een interface die bestaande apparaten en machines integreert in een Industrie 4.0 conforme communicatie op basis van EtherCAT-communicatie.

De real-time communicatie over EtherCAT-netwerken wordt beschikbaar gesteld voor Industrie 4.0 componenten en cloud diensten via gedefinieerde mapping over het OPC UA informatiemodel. Veiligheidsmaatregelen beschermen de in het netwerk opgenomen machine of het autonome apparaat tegen niet-geautoriseerde manipulatie.

EtherCAT en OPC UA

Er zijn al specifieke ‘use cases’ gedefinieerd en de eisen voor een interface-specificatie zijn opgesteld. De beschikbare informatie in een EtherCAT-netwerk wordt weergegeven met een object-woordenboek. Een EAP (EtherCAT Automation Protocol) deelnemer, zowel een EtherCAT-master als een EtherCAT deelnemer, hebben doorgaans zo’n woordenboek met de configuratie-informatie en de feitelijke procesgegevens van de componenten. Het in kaart brengen van deze informatie, ingesteld op de OPC UA informatiemodel, wordt gedefinieerd door de gemeenschappelijke specificatie die momenteel wordt vastgelegd.

Ook wordt binnen de specificatie rekening gehouden met de uitbreiding van de OPC UA diensten via een uitgever/abonnee model. Aangezien ook het EAP op dit model is gebaseerd, moge duidelijk zijn dat het co-ontwerp van de uitbreiding van de OPCF een naadloze integratie van OPC UA diensten in de EAP real-time communicatie mogelijk maakt.

Met de implementatie van de specificatie (de informatie binnen een component zoals een machine of een apparaat in een industrieel netwerk) wordt toegesneden op Industrie 4.0 conforme communicatiemechanismen. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld aan de component. Dit maakt consistente toegang tot alle informatie mogelijk en houdt rekening met de veiligheidsaspecten en real-time eisen van de productieniveaus van een fabriek.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven