Ga naar hoofdinhoud

Eerste testrit zelfrijdend voertuig

Op 28 januari aanstaande zal een volledig zelfrijdend voertuig zijn eerste testrit afleggen op een openbare weg. Deze zogenoemde WEpod gaat rijden op de WUR campus en het is de bedoeling dat deze voertuigen medio 2016 als proef gaan rijden tussen station Ede-Wageningen en Wageningen University and Research center (WUR). Initiatiefnemer van deze innovatieve pilot is de Provincie Gelderland.

De naam ‘WEpod’ staat voor Wageningen en Ede en voor iedereen (we) die bij het project betrokken is: de provincie, de FoodValley regio, de projectgroep, de buurtbewoners en de gebruikers. Een pod is een (klein) automatisch voertuig of een omhulsel voor kostbare inhoud. Het bijzondere van de WEpod is dat deze geen stuurwiel, pedalen of backup-chauffeur heeft. Het voertuig rijdt volledig automatisch en rijdt op elektriciteit. Op 28 januari is dus een officiële eerste testrit in aanwezigheid van onder andere de Minister van I en M. Deze testronde is op de WUR campus.

Pilot gebied

De provincie Gelderland, initiatiefnemer van deze pilot, wil met de WEpod duurzame en flexibele mobiliteit een flinke duw in de rug geven. De provincie Gelderland heeft FoodValley regio (traject Ede-Wageningen) aangewezen als pilot gebied. Dit vanwege het kennisintensieve karakter van de regio.

Er zijn in de wereld meerdere initiatieven met zelfrijdende voertuigen zoals de Rotterdam Rivium shuttle voertuig, de Heathrow shuttles en de Masdar pods. Deze voertuigen rijden op speciale gesloten rijbanen. De twee WEpods in FoodValley regio zijn net wat meer bijzonder: deze gaan op de openbare weg rijden tussen ander verkeer. In het begin van de testfase alleen bij gunstige weersomstandigheden en bij daglicht. Een ‘control room’ houdt toezicht op het voertuig en op de veiligheid. Een steward begeleidt de gasten in het voertuig. Kijk hier voor meer informatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven