Ga naar hoofdinhoud

Conceptstudie VTE lonkt naar autonomie in landbouw (+video)

Het autonome VTE concept van Krone en Lemken in actie (foto's: Krone)

Onder de naam Combined Powers presenteren Krone en Lemken een studie van een autonome zelfrijdende trekker VTE, bestaande uit een aandrijfunit in combinatie met diverse werktuigen. Beide bedrijven spreken over een ‘Verfahrenstechnischen Einheit’ oftewel VTE. Bijzonder is dat het werktuig de aandrijving aanstuurt.

Het innovatieve concept, dat door beide fabrikanten wordt gedefinieerd als een toekomstige aanvulling op bestaande werkzaamheden, is vorig jaar met succes getest op diverse werkzaamheden waaronder cultiveren, ploegen, zaaien, maaien, schudden en harken.

Bij het ontwerp van de VTE hebben Lemken en Krone zich gericht op het vermogensbehoefte van de bovengenoemde werkzaamheden. De conceptstudie heeft een dieselelektrische aandrijving met een totaal vermogen van 170 kW (230 pk). Het vermogen wordt elektrisch overgebracht op de rijaandrijving en de aftakas.

Uitgebreide sensorsystemen

De werktuigen zijn via een driepunts hefinrichting aan de aandrijfunit gekoppeld. Het trekkende voertuig heeft uitgebreide sensorsystemen die de omgeving en de werktuigen bewaken, met de focus op een veilige werkinzet met optimale arbeidsresultaten. De unit wordt bediend en bewaakt via mobiele apparaten, werkbonnen en data worden verzonden via een communicatiemodule en de bekende Agrirouter dataverwerking.

Werktuig bestuurt de aandrijving

Bij het ontwerp van het project lag de focus op het bereiken van een optimaal werkresultaat in alle toepassingsgebieden. Daarom bestuurt het werktuig ook de aandrijfeenheid. Op die manier fungeren het werktuig en de aandrijfeenheid als een slim, homogeen systeem.

Krone Lemken
Bijzonder bij de VTE is dat het werktuig de aandrijving aanstuurt

De communicatie en interactie tussen het werktuig en de aandrijving zijn gebaseerd op de jarenlange ervaring van Krone en Lemken met Isobus en TIM. Hiermee kan alle relevante informatie zonder uitzondering tussen het werktuig en de aandrijving uitgewisseld kan worden.

Dreigend tekort aan vakmensen

Krone en Lemken willen met de inzet van de VTE ook een duurzaam antwoord bieden op het dreigende tekort aan vakmensen in de industrie. In plaats van lange werkdagen op het veld te maken, kan de landbouwer zich in de toekomst als systeembeheerder concentreren op de besturing van de VTE. Dit moet een constante, nauwkeurige kwaliteit van het werk opleveren.

Krone Lemken VTE
De toekomstige landbouwer werkt steeds meer vanachter de computer of tablet

Door de brede waaier van toepassingen kan de machine het hele jaar door worden gebruikt gedurende een zeer lange werkingsperiode. Lemken en Krone gaan de VTE ook dit seizoen onder verschillende bedrijfsomstandigheden intensief testen. De bedrijven zoeken daarbij de dialoog met landbouwers en loonwerkers.

Ook interessant is dit artikel: Duurzame landbouw mogelijk met autonome robots en slimme software

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven