Ga naar hoofdinhoud

Bosch vergroot belang in brandstofcel-expert Ceres Power

Bosch en Ceres Power werken samen in de ontwikkeling en industrialisatie van innovatieve SOFC brandstofceltechnologie. (foto: Bosch)

Technologieconcern Bosch verhoogt zijn belang in brandstofcel-expert Ceres Power van 3,9% naar ongeveer 18%. Om het belang te vergroten, schrijft Bosch in op nieuwe Ceres Power-aandelen en verwerft het nieuwe aandelen van bestaande aandeelhouders. Bosch investeert in totaal ongeveer 90 miljoen euro.

Sinds de ondertekening van een strategische overeenkomst in augustus 2018 heeft Bosch met succes met Ceres Power samengewerkt bij de ontwikkeling van brandstofcelstapels voor stationaire toepassingen. Hierdoor kon Bosch in het najaar van 2019 beginnen met de productie van kleine series brandstofcelsystemen in Duitsland.

Brandstofceltechnologie

De toename van het aandeel is bedoeld om de samenwerking te versterken met betrekking tot een mogelijke industriële grootschalige productie van Ceres SteelCell voor verschillende toepassingen. De technologie zal bijvoorbeeld worden gebruikt in de vorm van kleine, gedecentraliseerde centrales in steden, fabrieken, datacenters en bij de exploitatie van laadstations voor elektrische voertuigen.

Voor Bosch is een efficiënte brandstofcel met vaste oxide (SOFC) een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid en flexibiliteit van energiesystemen. Samen met ontwikkelingspartner Ceres Power is grote vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van brandstofcel-stacks voor stationaire toepassingen. Met deze verdere investering in Ceres Power willen het concern de succesvolle samenwerking uitbreiden.

Om de strategische investering te ondersteunen en het partnerschap te versterken, krijgt Bosch als onderdeel van de transactie het recht om een lid van de Raad van Commissarissen van de Engelse onderneming te benoemen.

Ceres Power

Voor Ceres Power betekent de hernieuwde investering van Bosch in de verdere ontwikkeling van de technologie vooral dat het bedrijf een belangrijkere rol kan spelen bij het tegengaan van klimaatverandering en het bouwen van een duurzaam energiesysteem voor de toekomst. Door de SteelCell-technologie van Ceres Power te combineren met de expertise van Bosch op het gebied van technologie, productie en ketenmanagement is een succesvolle samenwerking tot stand gebracht. Door de hernieuwde investering kan het Engelse bedrijf de dynamiek van de afgelopen jaren voortzetten om de onderneming verder te industrialiseren en uit te breiden naar nieuwe toepassingen.

Ceres Power (met hoofdkwartier in Horsham, 50 km ten zuiden van Londen) is een toonaangevende speler in de ontwikkeling van de volgende generatie solid oxide fuel cell (SOFC) technologie. Strategisch wil het bedrijf de technologie industrialiseren door middel van gelicentieerde volumeproductie met partners en deze gebruiken voor netwerk- en decentrale energieopwekking. Het bedrijf verwacht dat de uitbreiding van het toepassingsgebied van de technologie door de versterkte samenwerking met Bosch een waardevermeerdering voor aandeelhouders betekent in de toekomst.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven