Ga naar hoofdinhoud

Boekjaar 2021: Pilz is op groeikoers

Pilz behaalde een omzet van 348,4 miljoen euro, een stijging van ongeveer 22 procent ten opzichte van het jaar ervoor (foto: Pilz)

Pilz is op groeikoers. Het boekjaar 2021 is een recordjaar voor de Pilz-groep. De fabrikant van veilige automatiseringsoplossingen behaalde een omzet van 348,4 miljoen euro, een stijging van ongeveer 22 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee overtreft het familiebedrijf na de wereldwijde economische crisis, de cyberaanval en de coronapandemie en ondanks aanhoudende tekorten de omzet van 2018, het jaar voor de crisis, en groeit het weer. Het bedrijf verwacht dat 2022 een uitdagend jaar gaat worden, maar ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

“De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest voor ons. Hierin zijn alle Pilz-medewerkers wereldwijd elke dag opnieuw op de proef gesteld. Het resultaat voor 2021 is een bevestiging dat onze inspanningen de moeite waard zijn. We zijn samen op koers gebleven. Daarvoor zijn mijn broer en ik erg dankbaar”, aldus Susanne Kunschert, beherend vennoot van Pilz GmbH & Co. KG. “Pilz is niet alleen op de proef gesteld door de crisis, maar ook sterker uit deze periode gekomen. Dit hebben we aan de onvermoeibaarheid, flexibiliteit en vooral innovatiekracht van onze medewerkers te danken.”

Omzetrecord

Met een omzet van 348,4 miljoen euro en daarmee een stijging van 21,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor heeft Pilz na jaren van crisis een nieuw omzetrecord in zijn geschiedenis geboekt. Ondanks het vooral sinds de zomer merkbare tekort aan materiaal en vrachtcapaciteit kon het bedrijf de levering van componenten aan alle productievestigingen waarborgen en met 2,4 miljoen apparaten zoveel produceren als nooit tevoren.

Pilz is op groeikoers

Het aantal medewerkers wereldwijd daalde met 1,3 procent, van 2.366 op 31 december 2020 naar 2.335 op 31 december 2021. Ook in Duitsland nam het aantal medewerkers maar lichtjes af: van 1.012 in 2020 naar 993 in 2021 (-1,9 procent). Gedwongen ontslagen vanwege de wereldwijde economische crisis konden worden voorkomen. Het familiebedrijf wil in 2022 weer extra medewerkers in dienst nemen en blijft vasthouden aan de eigen opleiding: in 2021 zijn er 14 nieuwe leerlingen op het hoofdkantoor begonnen, waaronder zes studenten van de Duale Hochschule Baden-Württemberg.

Onderzoek en ontwikkeling

Pilz zet zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voort. Aan het einde van het jaar werkte wereldwijd bijna 21 procent van het totale aantal medewerkers op de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling. Inhoudelijk wordt bij ontwikkelingsactiviteiten de focus gelegd op het thema Security: “Wij kijken als fabrikant van veilige automatiseringsoplossingen zowel naar safety- als industrial security-aspecten”, aldus Thomas Pilz, beherend vennoot. Daarom heeft het bedrijf zijn reeds “safe” ontwikkelingsprocessen uitgebreid: TÜV Süd heeft de productontwikkeling van Pilz volgens de industrial security-norm IEC 62443-4-1 gecertificeerd.

Spoorwegtechniek

Groeipotentieel is er volgens het bedrijf in de spoorwegtechniek. Daarvoor heeft het een eigen bedrijfsonderdeel “Railway” opgericht. Het bundelt de wereldwijde activiteiten van Pilz om het aanbod voor de spoorwegbranche met haar specifieke eisen strategisch verder te ontwikkelen.

Vertrouwen in de toekomst

Tot slot zijn de verwachtingen dat 2022 opnieuw een uitdagend jaar wordt. Weliswaar ligt het aantal nieuwe orders tot nu toe nog steeds op recordniveau, maar toch blijft het heel lastig om elektronische componenten, metalen en kunststofgranulaten te krijgen. Bovendien zijn er gezien de oorlog in Oekraïne nieuwe kostenstijgingen van grondstoffen en materialen te verwachten.
Susanne Kunschert licht toe: “We blijven in de crisismodus. Het Pilz-team blijft wereldwijd één front vormen en we willen voor elkaar en met elkaar voor onze klanten blijven werken. De relaties met onze klanten en zakenpartners geven ons daarbij extra kracht. We zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven