Ga naar hoofdinhoud

Bauma nog steeds powerhouse voor construction equipment

Zowel in de hallen als op het buitenterrein van de Bauma 2022 was het een drukte van belang (foto's: Paul Quaedvlieg)

Het terrein van de Messe München was vorige week zeven volle dagen lang het centrum van de bouwmachine-industrie. Ondanks minder bezoekers uit China en Rusland was de Bauma, ’s werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines, toch een succes. Trending topics zoals digitalisering, automatisering en elektrificatie waren goed zichtbaar.

In totaal kwamen ongeveer 3.200 exposanten uit 60 landen (2019: 3.684 exposanten uit 63 landen) en meer dan 495.000 bezoekers uit meer dan 200 landen (2019: 627.603 bezoekers uit meer dan 200 landen) naar München. Het aandeel internationale bezoekers lag rond de 50%.

Nederland in top tien exposanten

De top 10 van exposerende landen was, in deze volgorde: Duitsland, Italië, Turkije, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Nederland, Frankrijk, de VS, Oostenrijk, Spanje en China. Het aandeel internationale exposanten bedroeg bijna 65 procent.

Wereld is fundamenteel veranderd

Stefan Rummel, de CEO van Messe München die verantwoordelijk is voor het evenement, is tevreden: “Deze Bauma heeft opnieuw enthousiasme en fascinatie aangewakkerd. Nadat de wereld na de vorige Bauma fundamenteel is veranderd, zijn we echt blij dat deze editie bewijst dat de beurs een powerhouse van de bouwmachine-industrie blijft dankzij de grote verscheidenheid aan innovaties van onze klanten, goede zakelijke deals en veel bezoekers uit de hele wereld.”

Verwachtingen ruimschoots overtroffen

En dat komt omdat de Bauma zelfs in deze onrustige tijden zijn gebruikelijke kracht toonde, zoals Domenic Ruccolo, CSO van de Wirtgen Group en Senior Vice President of Sales, Marketing and Product Support for Global Construction Equipment bij John Deere bevestigt: “Het gezamenlijke beursoptreden van de Wirtgen Group met John Deere was een doorslaand succes. De belangstelling voor ons bedrijf en onze innovatieve en duurzame producten was gewoonweg overweldigend. Onze deelname aan deze toonaangevende beurs was de meest succesvolle in de geschiedenis van de Wirtgen Group.”

De Bauma blijft een powerhouse van de bouwmachine-industrie

Beter dan verwacht

En ook in termen van zakelijke deals bewees de Bauma opnieuw dat het HET platform voor de industrie is. Alexander Greschner, Chief Sales Officer bij de Wacker Neuson Group, zegt: “De bezoekers stroomden massaal naar onze stand en we hadden veel goede gesprekken. Vanaf de eerste dag konden we verkoopsuccessen boeken op het niveau van 2019 en verder.”

Alexander Schwörer, eigenaar van PERI, had een soortgelijke ervaring en zei: “Het hele team was erg benieuwd hoe de beurs zich in deze moeilijke tijden zou ontwikkelen. Maar al na de eerste dag was duidelijk te zien dat deze bauma een compleet succes zou worden. Bijzonder vermeldenswaard is de kwaliteit van de gesprekken die we tijdens de week van de beurs hebben gevoerd: Die waren in alle opzichten uitzonderlijk. En iets wat ik zeker wil vermelden: We hebben direct op de beurs een aantal zeer aantrekkelijke contracten getekend. Kortom, Bauma 2022 heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen.”

Dit zijn beoordelingen die de co-CEO’s van Messe München, Stefan Rummel en Dr. Reinhard Pfeiffer, graag horen: “In deze uitdagende tijden heeft de Bauma een sterk signaal afgegeven aan de beurssector: Industrieën hebben juist zulke in-person events nodig waar iedereen direct producten kan ervaren en persoonlijke gesprekken kan voeren.”

Trends zijn onomkeerbaar

Maar de Bauma toonde niet alleen zijn kracht als een zakelijk platform; de beurs maakte ook zijn aanspraak op leiderschap waar bij het bepalen van de thema’s voor het evenement. Franz-Josef Paus, Managing Director van Paus Maschinenfabrik GmbH en voorzitter van de Bauma Advisory Board zegt samenvattend: “We zijn zeer tevreden over het verloop van de Bauma. De beurs was enorm populair bij onze klanten en gasten. Digitalisering, elektrificatie en automatisering zijn onderwerpen die de beurs domineren, en deze trend is onomkeerbaar.”

Elektrificatie was één van de trending topics dit jaar

Joachim Schmid, algemeen directeur van de vereniging voor bouwmachines en bouwmaterialen van de Duitse ingenieursfederatie (VDMA) sluit zich hierbij aan en zegt: “De exposanten bieden oplossingen om de huidige uitdagingen met betrekking tot CO2-neutraliteit aan te pakken, evenals het probleem van het tekort aan geschoolde werknemers met automatisering en digitalisering. Dit is de toekomst. Dat zie je bij de traditionele bedrijven en bij de bijna 50 startups die voor het eerst op de beurs aanwezig zijn.”

De volgende Bauma wordt gehouden in München van 7-13 april 2025.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven