Ga naar hoofdinhoud

3D printing kan kosten besparen in de machinebouw (video)

3D-printen is voor machinebouwer Wemo een aanjager geworden van innovatie (foto's: Wemo)

Additive Center heeft voor machineproducent Wemo een onderdeel van een afkantpers 3D-geprint. Het resultaat van de samenwerking werd gepresenteerd op de Nationale Aandrijftechniekdag die vorige week plaatsvond. Door het onderdeel 3D te printen, reduceert Wemo de kosten.

Het metalen onderdeel, een hefarm van een zetbank, zit midden in de machine en bestond eerder uit vijf onderdelen. Deze werden afzonderlijk van elkaar gefreesd en daarna gemonteerd. In een sessie met constructeurs werd gekozen voor een alternatieve oplossing.

Additive Center uit Eindhoven heeft in samenwerking met Wemo uit Den Bosch en machinefabriek De Valk uit Valkenswaard, met Altair Inspire software een ontwerp gemaakt voor een organische, 3D-geprinte hefarm uit één stuk. Het ontwerp is hierdoor lichter, waardoor een lichtere zuiger kan worden toegepast.

Sneller en van betere kwaliteit

Met laserpoederbedtechnologie is het onderdeel sneller dan voorheen te produceren. Daarnaast is minder materiaal nodig en is er geen assemblage meer, wat eveneens sneller werkt en de kwaliteit verbetert.

Ook is er maar één materiaalstroom waardoor de toeleverketen vereenvoudigd is. Bovendien hoeft het materiaal maar één keer te worden gehandled. Dat vertelde Rein van der Mast (Additive Center) op de online Nationale Aandrijftechniekdag, tijdens de sessie 3D-printing in de aandrijftechniek/machinebouw.

‘Aanjager van innovatie’

Het resultaat voor Wemo is een aanzienlijke kostenreductie. “3D-printen is voor ons een aanjager geworden van innovatie”, zegt Wemo-CEO Jeff Hagelen in de video, “om mensen vrij te laten denken over toepassingsmogelijkheden en dit weer te betrekken op onze machines.”

“Dat de machinebouw gaat veranderen, weet ik zeker. Dan kun je volgen of proberen voorop te lopen. Wij kiezen voor het laatste.”

Bekijk onderstaande video het project van Additive Center, Wemo en De Valk:

Eén reactie op “3D printing kan kosten besparen in de machinebouw (video)

  • Weer een mooi voorbeeld van 3D printen toepassen in de maak industrie.
    Ik werk zelf in de voedselindustrie en onze machines bestaan veel uit 3D geprinte onderdelen. Wij laten het in kunststof printen en niet in metaal, voor ons voldoet dit helemaal. Zo mooi wat tegenwoordig kan, jammer dat veel bedrijven dit (nog) niet zien.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven