Algemeen
aandrijftechniekdag
Deze 12 sprekers tonen wat digitalisering in de aandrijftechniek betekent voor de machinebouwers

De Nationale Aandrijftechniekdag omvat in totaal 12 sessies. De vier sessies van onze partners Bosch Rexroth, Festo, Lenze en Nidec Netherlands zijn eerder apart omschreven en de vier sprekers van deze bedrijven lichten hun presentatie toe in de video’s. Maar ook de overige acht sessies over digitalisering in de aandrijftechniek zijn zeker de moeite waard.

Hier een complete opsomming van het programma en sprekers in de juiste volgorde:

Sessieronde 1: van 13:15 tot 13:35 uur

V.l.n.r. Marcel Toonen, David Kemps, Roman Rolnik

Marcel Toonen is Global Segment Manager Consumer Goods bij Lenze. Hij neemt organisaties mee op weg naar nieuwe businessmodellen. Tijdens de kennissessie vertelt hij over onder andere over brainware.

David Kemps is sectorbanker Industrie bij ABN AMRO. Op basis van zijn onderzoek, schetst David kort de versnelling van trends als robotisering, digitalisering, predictief onderhoud en duurzaamheid. Zij zorgen voor verandering in de keten van aandrijftechniek.

Roman Rolnik is Product Owner T-Systems International en bespreekt cloud services in de aandrijftechniek onder de titel: : VR/AR-Connector based on 5G Campus and Cloud Edge. Deze sessie is Engelstalig.

Sessieronde 2: van 13:40 tot 14:00 uur

V.l.n.r. Teun van Breugel, Stef Nieuwenkamp, Martijn Visser

Teun van Breugel is Account Manager bij Nidec Netherlands voor de business unit Control Techniques. Hij vertelt over de voordelen van digitalisering voor mobiele systemen. Het op afstand monitoren en aanpassen van processen biedt ruime mogelijkheden. Met een praktijkvoorbeeld laat hij zien hoe een en ander georganiseerd kan worden en wat dat betekent voor een gebruiker.

Stef Nieuwenkamp van Motrac Industries gaat in op het thema ‘Van diesel hydraulisch naar elektrisch hydraulisch: wanneer wel, wanneer niet?’ Er zijn verschillende benaderingen om mobiele voertuigen te elektrificeren. Wat is de juiste manier, wanneer is het zinvol? Is het waar dat je uiteindelijk minder CO2 uitstoot, maar juist kosten bespaard?

Martijn Visser, consultant bij CAD2M, vertelt over hoe je engineeringkosten van je aandrijvingen terug kunt dringen. Hij gaat vooral in op hoe je engineeringdata kunt verbinden met de cloud, het stroomlijnen van samenwerking tussen engineers en ontwerpuitdagingen oplossen. Dat alles met diverse voorbeelden.

Sessieronde 3: van 14:15 tot 14:35 uur

V.l.n.r. Glenn Ignacio, Rein van der Mast, Dick van Maanen

Glenn Ignacio is Business Development Manager bij Bosch Rexroth en houdt zich bezig met het bieden van digitale oplossingen aan klanten. In zijn sessie vertelt hij over predictief onderhoud. Predictief onderhoud houdt machines langer in goede conditie en voorkomt problemen. Maar om tot goede conditiebewaking en predictief onderhoud over te gaan, is een gedegen stappenplan nodig.

Rein van der Mast van Additive Center vertelt over 3D printing in de aandrijftechniek/machinebouw. Additive Center is gespecialiseerd in 3D geprinte producten. Het bedrijf werkt samen met klanten aan disruptieve nieuwe producten en het reduceren van kosten.

Dick van Maanen van Stork vertelt over energiebesparing in de aandrijftechniek. Met name het realiseren van energiebesparingen bij grootverbruikers in de Nederlandse industrie door middel van ‘customized’ overkoepelende regelingen.

Sessieronde 4: van 14:40 tot 15:00 uur

V.l.n.r. Robert Vicente, Sebastiaan Koning, Lars Kool

Robert Vincente is Product Marketing Manager Drives & Digitalisation bij Festo. Hij vertelt samen met Bart van Let over wat digitalisering betekent voor jou als Engineer. Software bepaalt (straks) de functionaliteit en niet meer de hardware.

Sebastiaan Koning is senior consultant bij Hudson Cybertec en geeft, aan de hand van de IEC 62443 norm, inzicht hoe machines kunnen voldoen aan cybersecurity richtlijnen, hoe deze een veilig onderdeel worden van de procesautomatisering én digitaal weerbaar blijven.

Lars Kool van Urban Mobility Systems vertelt op welke manier zijn bedrijf de elektrificatie van diverse voertuigen mogelijk maakt. Technische aspecten (accusystemen, wisselen van systemen, en laden/snelladen) zullen besproken worden en de mogelijkheden van het toepassen van waterstof. Tot slot zal ingegaan worden op het belang van veiligheid.

Je gratis aanmelden voor de Nationale Aandrijftechniekdag kan hier.

 • Nederlandse industrie bundelt krachten in nieuw Battery Competence Center (+video)

  Productie van batterijtechnologie bij start-up ELEO Technologies (Foto: ELEO Technologies ) Nederlandse ondernemingen, kennisinstellingen en brancheverenigingen hebben de krachten gebundeld in het nieuwe innovatieprogramma Battery Competence Center. De samenwerkende partijen willen zo kennis en competenties opbouwen op het vlak van batterijtechnologie en de concurrentiepositie van… Lees verder →

 • De FastConnect kabel van igus reduceert confectioneringstijd

  De FastConnect technologie voor chainflex Profinet kabels. (Foto: igus) Igus introduceert een nieuwe chainflex Profinet kabel voor het snel kabels confectioneren in het veld. Voor dit doel maakt het bedrijf gebruik van de FastConnect technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de kabel in slechts enkele… Lees verder →

 • ABB verwerft grote order voor levering van frequentieomvormers aan ProRail

  ABB verwerft de opdracht voor een grootschalige levering van frequentieomvormers aan ProRail. (Foto: ABB) ABB gaat de bestaande statische frequentieomvormers van spoorwegbeheerder ProRail vervangen door 300 toekomstbestendige UPS-systemen. Deze zijn ontwikkeld voor een hoge efficiëntie, lagere energiekosten, milieu-impact en cost of ownership en verminderde downtime.… Lees verder →

 • Video conferences en IoT: de toekomst van virtuele vergaderingen

  Covid-19 heeft zich in bijna alle landen verspreid en overschrijdt alle menselijke grenzen van een provinciaal, spiritueel en sociaal wezen. Om de verspreiding te vertragen en te beheersen, hebben verschillende landen landelijke afsluitingen en reisverboden opgelegd om grote bijeenkomsten te vermijden en menselijke migratie te… Lees verder →

 • Eltrex Motion treedt toe tot Brainport Industries

  Eltrex Motion levert diverse soorten aandrijvingen, ook op klantwens aangepast (foto: Eltrex Motion) Eltrex Motion, specialist in aandrijf- en positioneertechniek en onderdeel van de internationale Eight Lakes group, is lid geworden van Brainport Industries. Dit ecosysteem bundelt de krachten van toeleveranciers in de maakindustrie voor… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag Faulhaber

  ‘Micromotoren steeds kleiner en in andere bouwvormen’ (+video)

  Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag op 2 november verzorgt Faulhaber de presentatie ‘DC micromotors, best practice’ (foto: Richard Kok) Robotisering en miniaturisering in de aandrijftechniek zetten door. Dat betekent dat micromotoren steeds kleiner worden en andere bouwvormen krijgen. Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Faulhaber dieper in… Lees verder →

 • Nationale Aandrijftechniekdag 2021

  ‘De motor als sensor biedt onbegrensde mogelijkheden’ (+video)

  De motor als sensor komt aan bod tijdens de presentatie van Bosch Rexroth tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag (foto: Richard Kok) De data die motoren in de aandrijftechniek leveren, bieden onbegrensde mogelijkheden. Met de feedback kunnen we prestaties verbeteren, onderhoud voorspellen en crashes analyseren en zelfs… Lees verder →

 • 3D-printen met hoge herhaalbaarheid dankzij technologie van B&R

  Roboze gebruikt B&R-technologie om zijn 3D-printer te integreren in de industriële productie. (Foto: B&R Industrial Automation) Roboze heeft zijn Argo 500 3D-printer uitgerust met technologie van B&R. Het brengt hiermee de mogelijkheden van additive manufacturing naar het industriële productieproces. De Argo 500 biedt een hoge… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven