Native

Wat doe je als mkb-machinebouwer als de directeur/eigenaar plotseling komt te overlijden? Bij de pakken neerzitten of dat moment juist gebruiken om een innovatieslag te maken? De 18 werknemers van Steven BV in Joure kozen voor het laatste. Ze ontwikkelden en bouwden in slechts vijf maanden tijd een volledig nieuwe automatische yoghurt-afvulmachine. Mede door een intensieve samenwerking met de eindklant én toeleveranciers zoals Festo werd er een bijzondere high-tech machine neergezet. Zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Steven Bosgraaf, oprichter en directeur van Steven BV, overleed in mei 2020. Een bevlogen directeur/eigenaar, die zijn stempel drukte op de machines van zijn bedrijf. Na zijn plotselinge overlijden was het voor de werknemers van Steven BV even schakelen. Maar het team van Steven BV zette de schouders eronder en betrok de diverse toeleveranciers en de eindklant intensief bij het engineering- en assemblagetraject. Alleen al daarom is de ontwikkeling en productie van de nieuwe machine een prestatie van wereldformaat. Voor toeleveranciers, zoals Festo, betekende dat de nieuwste componenten aangeboden konden worden in de foodapplicaties van Steven BV.

Steven BV Festo De betreffende machine, een yoghurt-afvulmachine onder de naam Stevenline, mag dan wel gebaseerd zijn op het vorige type machine, hij is echter compleet geredesigned. “Er is geen hoekje of schroefje of component waar niet over nagedacht is,” aldus Carsten Weissflog; software engineer bij Steven BV. “De nieuwe machine is verkocht op basis van het vorige type machine. Maar de nieuwe is eigenlijk niet te vergelijken met de oude. Zelfs de units waar we vertrouwd mee waren hebben we onder een vergrootglas gelegd. We hebben daar enorme stappen gemaakt.”

Sneller en nauwkeuriger

Het ontwikkelen van machines voor het afvullen en verpakken van producten uit de voedingsmiddelenindustrie, betekent nagenoeg altijd construeren in roestvast staal en de machines moeten makkelijk te reinigen zijn.

Carsten Weissflog: “Ook bij deze machine hebben we opnieuw gekeken naar de afwatering, het CIP gedeelte (Cleaning-In-Place), de toegankelijkheid bij de productie en het schoonmaken. Al die vernieuwingen en verbeteringen resulteerden in een machine die sneller en nauwkeuriger is, maar die tevens makkelijker en beter te reinigen is. Zo zijn bijvoorbeeld alle persluchtleidingen en kabels in het machineframe weggewerkt en zit er een overdrukinstallatie op de machine om vervuiling van buitenaf tegen te gaan.”

Steven BVOmdat de eindklant, Weerribben Zuivel in het Overijsselse plaatsje Nederland, intensief werd betrokken bij het engineeringproces, konden er nog diverse aanpassingen gedaan worden, die bij het oudere type machine niet mogelijk waren. “Vooral het reinigen van het vulunits en het CIP gedeelte kon beter,” legt Klaas-Jan van Vliet uit, mechanisch engineer bij Steven BV. “De nieuwe machine is ontstaan door een intensieve samenwerking met de klant en toeleveranciers.”

Omsteltijd gereduceerd naar nul

Het gaat bij de Stevenline om een yoghurt-afvullijn. Daarin worden bakjes met een diameter van 75 mm, 95 mm en emmers gevuld. Het gecompliceerde aan deze machine is dat er niet alleen sprake is van drie verpakkingstypes qua diameter, maar daarnaast ook allerlei verschillende vormen, maten en leveranciers.

Carsten Weissflog: “De uitdaging zit hem dan in de steltijden, het ombouwen van de machine naar een andere verpakking. Dat was een uur, nu is de steltijd gereduceerd naar 0. Het omstellen naar een andere verpakking gebeurt receptmatig. Als je dus via de besturing een andere verpakking kiest, wordt de machine via de software servomatig automatisch ingesteld op de juiste verpakking. Ook bijzonder is dat je één productsoort kunt draaien, maar bijvoorbeeld ook een combinatie van verschillende verpakkingen. Dat was één van de grote wensen van de klant. Het enige waar je nog mee te maken hebt is de spoeltijd van het product, het reinigen van de leidingen waar de yoghurt doorheen loopt.”

Modulaire stations

De Stevenline bestaat uit diverse modulaire station. Het begint allemaal met een servogestuurde bak-ontnester, hier worden alle verpakkingen vanuit een stapel ontnest. Vervolgens zorgen heffers ervoor dat er snelheid komt in het ontnesten. De bakjes worden aan de onderzijde met vacuüm vastgepakt. Daarna gaan de bakjes langs een UVC station om ze te steriliseren. Het volgende station is een buffer waar de bakjes gestapeld worden.

Vandaaruit gaan ze naar het volledig nieuw ontworpen vulstation. Zijn de bakjes gevuld dan komt er een aluminium of kunststof sealing op te liggen die via spotsealen op vier punten op het bakje plakt. Ook de seals gaan eerst langs een UVC station voor sterilisatie. Daarna volgt het echte sealen en wordt de folie vastgesmolten. Dat proces wordt daarna gecontroleerd met een afstandsmeting en een probe die in het bakje knijpt.

Vervolgens wordt er, alleen voor de grotere diameters en de emmers, nog een deksel geplaatst. Uiteraard worden ook de deksels steriel gemaakt voordat deze geplaatst worden. Op het einde van de machine vindt de uitvoer plaats en worden de producten uit de machine geschoven naar een transportband.

Steven BV FestoPneumatiek in IP69

In de machine zijn diverse pneumatische cilinders van Festo gemonteerd en de aansturing hiervan gaat via verschillende ventieleilanden. Momenteel wordt de pneumatiek gebruikt voor diverse lineaire bewegingen die redelijkerwijze niet met een servomotor kunnen worden uitgevoerd. Eigenlijk worden alle ‘vaste maat’ bewegingen met pneumatische aandrijvingen gedaan.

Volgens Jacco van Weeren, Sales Engineer bij Festo, is het bij deze machine van belang dat alle componenten, zowel de cilinders als de ventieleilanden IP69 zijn. “In de engineeringfase kreeg ik al snel de plannen voor de nieuwe machine te zien. Dit is de lay-out, sommige delen zijn IP69 en andere weer niet. De keuze viel toen al snel op de MPA-C en VTUG ventieleilanden, de CRDSNU cilinders in meerdere lengtes, de DGRF cilinders, speciaal voor food-applicaties en nog diverse andere componenten waaronder speciale persluchtslangen. Het gros van de componenten is clean design. Ook zijn alle ventieleilanden op ProfiNet-basis gezien de koppeling met de Siemens besturing. Dat scheelt veel bekabeling en kosten.”

Goede samenwerking met Festo

Steven BV Festo Festo levert al sinds de oprichting van Steven BV in 2005 componenten aan de machinebouwer. “We hebben een goede relatie met Festo en werken al jaren prettig samen,” zegt Carsten Weissflog tot slot. “Jacco kan altijd een goed advies geven over de diverse producten. Nu ging het vooral om de speciale componenten die snel en makkelijk te reinigen moeten zijn. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor standaard maten voor de cilinders. Dat is makkelijker als ze vervangen moeten worden.”

“Ook hebben we steevast een aantal standaard maten op voorraad liggen, waarmee wij onze klanten snel kunnen bedienen mocht het nodig zijn. Kijk, we kennen elkaar nu al heel wat jaren en dan weet je wat je aan elkaar hebt.  Maar ook elkaar op zijn tijd een schouderklopje geven als het allemaal lekker loopt hoort daar ook bij. Wij zijn trots op deze machine en ik weet zeker onze toeleveranciers net zo. Samen hebben we dit bereikt!”

 • CR700 – Frequentieregelaars voor kraantoepassingen

  Top prioriteit bij Yaskawa is om altijd het perspectief van de klant in gedachten te houden. Door deze focus op de gebruiksvriendelijke frequentieregelaars te richten, bieden zij het hoogste niveau op het gebied van kwaliteit en productbetrouwbaarheid. De CR700-kraanaandrijving is ontwikkeld om kraantoepassingen verder te… Lees verder →

 • Elektrificatie stuurbekrachtiging in bussen en zware trucks

  Dankzij de volledig elektrische actuator van Cascade Drives AB kunnen stuurbekrachtigingsystemen in zware trucks en bussen voortaan gebouwd worden zonder hydraulische systemen met olietanks. De motor voor de stuurbekrachtiging hoeft dan ook niet meer permanent te draaien. Dat bespaart veel energie en CO2-uitstoot.  Als het… Lees verder →

 • Cilindersensoren: reed of solid state?

  In pneumatische applicaties worden cilindersensoren meestal toegepast voor de bewaking van de zuigerpositie. Bij elektrische assen fungeren ze tevens als referentiesensor of hardwarematige begrenzing van de beweging om ‘crashes’ te voorkomen. Een solid state uitvoering is in de meeste gevallen de beste keuze. Maar bij… Lees verder →

 • Motion energie efficiënt maken

  Om economisch efficiënte asynchrone motoren voor het laagspanningsbereik te kunnen aansturen zijn geschikte frequentieregelaars nodig.  Met de FDD 3000 serie biedt SIGMATEK een compact systeem waarmee  motion toepassingen op een energiezuinige manier kunnen worden geïmplementeerd. De nieuwe frequentieregelaars uit de FDD 3000-serie ronden SIGMATEK’s aandrijfportfolio… Lees verder →

 • aerzen

  Toegevoegde waarde door digitalisering blower- en compressortechnologie

  De trendonderwerpen in blower- en compressortechnologie zijn energie-efficiëntie, intelligente besturing en voorspellend onderhoud. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten persluchtsystemen verder worden uitgebreid in de richting van digitalisering. In plaats van verouderde gegevens op te slaan, zijn er manieren nodig om de bedrijfs- en slijtagegegevens… Lees verder →

 • Miniatuur actuatoren van DINGS van slechts 14 mm vierkant

  Het programma van ‘precisie motion specialist’ DINGS omvat verschillende lineaire actuatoren met naar wens een draadspil of een kogelomloopspil. De allerkleinste versie in het programma heeft bouwgrootte 6 wat betekent: een ‘footprint’ van 14 x 14 mm. De versie met draadspil is naar wens te… Lees verder →

 • Festo Syntegon

  De snelle weg naar een veilige insulinepen

  Wereldwijd neemt diabetes toe. Elk jaar krijgen ongeveer 10 miljoen mensen deze diagnose. Dit vergroot de vraag naar insulinepennen voor zelf injecteren. De Deense dochteronderneming van Syntegon heeft met behulp van het Festo automatiseringsplatform een geautomatiseerd systeem ontwikkeld voor de assemblage van deze pennen. Michael… Lees verder →

 • Metal Work blijft door ontwikkelen

  Nieuwe cilinder blokkering voor ISO15552 cilinders. Het vergrendelen van de zuigerstang was al eerder mogelijk, maar er is een verbeterde versie uitgebracht. Deze is tevens in staat om dynamisch te remmen. Dat wil zeggen dat er tijdens de beweging van de zuigerstang geremd kan worden.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven