Ga naar hoofdinhoud

Baumüller breidt zijn oplossingen voor smart shipping uit

Hybride scheepsaandrijvingen op waterstof: Baumüller biedt zijn elektromotoren ook aan in combinatie met brandstofcellen (foto: Baumüller)

Door de uitbreiding van het product- en serviceaanbod met waterstofaandrijvingen, elektrische laadsystemen en maritieme services, versterkt Baumüller zijn positie in smart shipping. Het bedrijf heeft zijn producten en systemen voor de scheepvaart verder ontwikkeld en is zo uitgegroeid tot een leverancier van moderne scheepsaandrijvingen.

Baumüller is nu al in staat om aandrijfsystemen in combinatie met accu en methanolmotoren te leveren met inbegrip van de benodigde laad- of snellaad-infrastructuur. Voor een emissievrije werking zijn de systemen ook voorbereid op het gebruik van waterstofaggregaten.

Aandrijvingen met brandstofcellen

Ook hybride scheepsaandrijvingen op waterstof bieden een oplossing voor emissievrij transport over water. Een groot voordeel is hier de ononderbroken werking, zonder de laadpauzes die bij een zuiver elektrische aandrijving vereist zijn. Waterstof is dan ook een veelbelovende energiedrager voor de scheepvaart.

Dankzij de steeds betere mogelijkheden om cryogene of sterk gecomprimeerde waterstof op te slaan, is het bereik inmiddels uitstekend. Het tanken gaat snel en als de juiste infrastructuur eenmaal beschikbaar is, kan het zonder probleem worden uitgevoerd tijdens het laden en lossen van de vracht of tijdens andere activiteiten aan de kade.

De zogenoemde ‘groene waterstof’ biedt voor de scheepsaandrijving een immens potentieel in termen van klimaatvoetafdruk en duurzaamheid en heeft daarnaast nog vele andere voordelen, zoals een hoog veiligheidsniveau.

Aanpassen aan energiedragers

Baumüller aandrijvingen kunnen flexibel worden aangepast aan verschillende energiedragers of -opslagsystemen en zijn daarom ook geschikt voor het gebruik van waterstof op schepen. Onder meer veerboten met vaste aanlooppunten zijn ideaal voor aandrijving op waterstof, omdat de productie en het tanken van de brandstof hier efficiënt kan worden verzekerd. Hetzelfde geldt voor werkschepen, die bijvoorbeeld door energiebedrijven worden gebruikt voor offshore windmolenparken.

Innovatieve snellaad-infrastructuur

De hybridisatie en elektrificatie van schepen gaat gepaard met de vraag naar efficiënte laadinfrastructuur. Baumüller vult de lacune tussen aandrijfsysteem en laadstation op en levert de complete techniek voor zowel snellaadsystemen als walstroom.

Baumuller Snellaadsystemen
Telescopisch opladen met een laadkraan is slechts één van de mogelijkheden voor snelladen. Afhankelijk van het type schip en de toepassing wordt de juiste systeemarchitectuur aangeboden (foto: Zinus)

Met verschillende laadoplossingen voor hybride en volledig elektrische schepen is het bedrijf heel flexibel. Zo wordt, afhankelijk van het type schip en de toepassing, de juiste systeemarchitectuur voor snelladen aangeboden. Deze varieert van autonoom telescopisch opladen met een laadkraan tot armlaadsystemen en handmatige laadstations.

Walstroomtechnologie

Tot nu toe moesten dieselmotoren tijdens de ligtijden de stroomvoorziening aan boord verzekeren. Een milieubewust alternatief is walstroom. Walstroomtechnologie maakt gebruik van het elektriciteitsnet aan land en kan emissievrije stroom leveren voor activiteiten aan boord.

Maritieme services

Baumüller biedt niet alleen uitstekende motoren, omvormers en bijbehorende besturingssystemen, maar ook een uitgebreid portfolio van maritieme services. Die zorgen ervoor dat de bedrijfstijd maximaal is, dat problemen in een vroeg stadium gedetecteerd en verholpen worden en dat alles soepel blijft lopen.

Het servicepakket kan flexibel en individueel aan de behoeften worden aangepast. Dit gaat van de eerste installatie en opleiding van personeel tot regelmatige onderhoudswerkzaamheden en reparaties. Alle services zijn 24 uur per dag en overal beschikbaar.

Wereldwijd maritiem netwerk

Baumüller kan daarbij rekenen op een wereldwijd maritiem servicenetwerk met verschillende partners, zoals bijvoorbeeld Derry Connell Marine Ltd. in Ierland. Hier krijgen de klanten van Baumüller mechanische ondersteuning op het gebied van staalbouw en onderhoudsservices voor elektrische systemen. Bovendien kunnen er onderdelen worden vervangen of andere problemen worden verholpen, zoals defecten aan kabels, zekeringen, isolatie en nog veel meer.

Remote guidance tool

Om bij het onderhoud extra tijd te besparen, maakt Baumüller ook gebruik van een eigen online service. Zo kan opgeleid personeel via een ‘remote guidance tool’ vanaf afstand begeleiding en advies krijgen van Baumüller technici. Met simultane informatie-uitwisseling en vakkundige instructies kunnen veel problemen zonder tijdverlies en direct ter plaatse worden opgelost. Dit zorgt voor meer veiligheid en bespaart veel tijd en geld.

Baumüller remote guidance tool
Directe informatie-uitwisseling om tijd te besparen: met de ‘remote guidance tool’ wordt opgeleid personeel vanaf afstand geadviseerd en begeleid door Baumüller-technici (foto: Baumüller)

Scheepvaartexperts live ter plaatse

De scheepvaartexperts van Baumüller geven live persoonlijk advies op de volgende events:

Ander nieuws over Baumüller:

Baumüller biedt driefasige synchrone motoren met geïntegreerde ventilator

Baumüller brengt update voor servomotor met hygiënisch ontwerp op de markt

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven