Ga naar hoofdinhoud

WEG levert 30 MW elektromotoren voor krachtige ZF testinstallatie

WEG levert twee motoren voor de krachtigste testinstallatie ter wereld (foto: WEG)

WEG levert twee motoren voor de krachtigste testinstallatie ter wereld. Deze testinstallatie wordt ontwikkeld door het Deense bedrijf R&D Test Systems, een bedrijf dat projecten ontwikkelt en nieuwe technologie valideert met bedrijfsklare testsystemen. Met twee motoren van elk 30 MW vormt de testinstallatie de krachtigste testopstelling met aandrijflijn en transmissie ter wereld en is met een lengte van 60 meter ook de grootste.

ZF Wind Power, gespecialiseerd op het gebied van technologie voor aandrijflijnen en chassis, is de eindgebruiker van deze testinstallatie. Deze testopstelling met aandrijflijn en transmissie van 30 MW wordt ondergebracht in het test- en prototypecentrum van ZF Wind Powers in Lommel, België. De testinstallatie is in staat de veelheid aan belastingen te simuleren waaraan een gondel in bedrijf kan worden blootgesteld, dit helpt de betrouwbaarheid van het product te verbeteren en de introductie op de markt te bespoedigen.

Twee motoren van 30 MW

In de testinstallatie worden twee gondels, bijvoorbeeld twee aandrijflijnen of twee transmissies, gelijktijdig getest. De twee motoren van 30 MW worden voor de test aan de uiteinden van de gondels geplaatst, met een extra laadeenheid tussen de twee componenten, Zo worden windbelastingen gesimuleerd die vergelijkbaar zijn met omstandigheden in de praktijk. De motoren en de laadeenheid kunnen gezamenlijk niet alleen grote windbelastingen nabootsen, maar ook het effect van wind die uit verschillende richtingen komt.

ZF Wind Power, gespecialiseerd op het gebied van technologie voor aandrijflijnen en chassis, is de eindgebruiker van deze testinstallatie (foto: WEG)

Twee driefasige inductiemotoren

WEG stelde voor twee driefasige inductiemotoren van het type MGL1120 te gebruiken uit haar assortiment Master Line (M-productlijn). De motoren worden geleverd met een koelsysteem om ervoor te zorgen dat zij bestand zijn tegen het afgegeven vermogen van de testinstallatie. Voor deze applicatie heeft WEG ook watergekoelde motoren met gedwongen ventilatie gespecificeerd.

Sterke motorframes

Deze serie motoren is beschikbaar met een vermogen van maximaal 50.000 kW en een frame van de categorie 280 t/m 1800 (IEC) en een spanningsbereik van 220 V t/m 13.800 V. De frames van de motoren van de M-lijn zijn gemaakt van gelaste staalplaten of gietijzer, zijn buitengewoon sterk en zorgen voor lage trillingsniveaus, zelfs bij hoge vermogensniveaus.

Vertrouwen

Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa en het Midden-Oosten bij WEG, gaf de volgende toelichting op de aankondiging: “WEG heeft een uitgebreide ervaring in de levering van motoren voor projecten op het gebied van duurzame energiebronnen, dus we hebben het volste vertrouwen dat deze testinstallatie optimaal functioneert dankzij onze motoren. Het is van essentieel belang voor de toekomst van onze planeet dat nieuwe technologieën voor opwekking van hernieuwbare energie rigoureus worden getest. De twee motoren van WEG worden geleverd in oktober 2023 en het systeem zal uiteindelijk in 2024 worden opgeleverd aan ZF Wind Power.”

Testinstallatie krachtiger dan aandrijflijn

Ralf Nieschler, Key Account Manager van R&D Test Systems, lichtte in het persbericht van R&D Test Systems de behoefte aan een dergelijk krachtig systeem toe: “De belastingen en de richtingen van de wind kunnen aanzienlijk variëren en iedere verandering brengt een last met zich mee voor de gondel. Deze nieuwe testinstallatie moet veel krachtiger zijn dan de aandrijflijn die wordt getest en moet het bewijs leveren dat offshore turbines van de volgende generatie in staat zijn betrouwbaar te werken in extreme omstandigheden op zee voor de beoogde gebruiksduur.”

Simulatie

“De schoep van de turbine wordt door de krachtige windvlagen in allerlei richtingen geduwd. De verdraaiing en de verbuiging van de aandrijflijn in alle mogelijke richtingen in de testinstallatie simuleert het effect van 20 jaar blootstelling aan allerlei windomstandigheden – in slechts enkele maanden,” aldus Nieschler.

Levering van de testinstallatie is gepland voor 2024 en deze installatie vormt een betrouwbaar platform voor het testen en valideren van windturbinetechnologie. De motoren van WEG zijn een essentieel onderdeel van de testinstallatie en spelen een cruciale rol in ons streven ervoor te zorgen dat de windtechnologie voldoet aan de eisen van de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven