Ga naar hoofdinhoud

Eerste asfaltspreidmachine met waterstofverbrandingsmotor

De asfaltspreidmachine is de eerste machine in de bouw die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt (foto: Bam Infra)

BAM Infra Nederland is er samen met Koninklijke van Twist in geslaagd een op diesel aangedreven asfaltspreidmachine om te bouwen naar een machine met een waterstofverbrandingsmotor.

De asfaltspreidmachine is de eerste machine in de bouw die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt. De inzet van deze asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 80.420 kilogram CO₂ en nagenoeg geen uitstoot van stikstofoxide op jaarbasis. De waterstoftank kan in tien tot vijftien minuten worden bijgevuld.

Ook geschikt voor lage kwaliteit waterstof

Veelal wordt voor waterstof een brandstofcel toegepast. BAM Infra heeft gebruikgemaakt van een waterstofverbrandingsmotor. In tegenstelling tot de brandstofcel is voor een waterstofverbrandingsmotor de kwaliteit van waterstof niet belangrijk. Deze asfaltspreidmachine kan daardoor ook draaien op elke kwaliteit waterstof. Hierdoor kan worden bespaard op de reiniging tijdens de productie van waterstof en bestaat de mogelijkheid reststromen waterstof te gebruiken als brandstof.

Duurzame oplossingen

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in de strategie van BAM. Met deze nieuwe machine willen we een bijdrage leveren aan het reduceren van stikstofuitstoot in Nederland. We kijken continu naar mogelijkheden voor een positieve milieu-impact. Daarom realiseren we samen met opdrachtgevers en partners duurzaamheidsdoelstellingen door creatieve en innovatieve oplossingen te bieden.

Video asfaltspreidmachine met waterstofverbrandingsmotor

Ook interessant: Eerste hybride boorrups in Nederland bij BAM (+video) • AT-Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven