Branche nieuws

E-mobility is goed voor Creusen

Elektromotorenfabrikant Creusen in Roermond noteert de laatste jaren sterke groeicijfers en voorziet ook voor dit jaar weer een topomzet. Creusen won zelfs de FD Gazellen Award als snelst groeiend bedrijf in Limburg. De groei dankt de onderneming vooral aan het feit, dat in een vroeg stadium werd ingespeeld op e-mobiliteit in brede zin.

De Creusen Technology Group omvat drie activiteiten, die in afzonderlijke BV’s zijn ondergebracht: Metal Working Machines, Smart Motor Concepts en Research & Development. Het programma metaalbewerkingsmachines omvat slijp-, polijst-, bandschuur- en kolomboormachines.

De groep Research & Development houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling, testen, prototyping, nulseries, logistiek, automatische productie en assemblage van kleine series maatwerk motoren.”

Motoren
Het leveringsprogramma van Smart Motor Concepts omvat gelijkstroom-, asynchrone en servomotoren in de bouwgrootte 35 tot en met 132. Voor onderwatermotoren voor de scheepvaart levert men standaard IP68, voor e-bikes IP54 of IP64, voor industriële toepassingen vaak IP54/55. De ontwikkeling en productie (wikkelen en assembleren) van elektromotoren betrof in het verleden vooral kleine series op maat gemaakte motoren.

De e-mobility markt in brede zin heeft voor een forse omzetsprong gezorgd. Met name in de maritieme markt is de onderneming succesvol. De motoren worden onder meer ingezet voor rondvaartboten en plezierjachten. Een opkomende markt is die voor ‘refit’ van zeilboten, als geluidloos en emissiearm alternatief is voor buitenboordmotoren.

Kwaliteit voorop
Daarnaast heeft Creusen elektrische aandrijvingen ontwikkeld voor diverse fabrikanten van fietsen en scooters. In beide sectoren hebben fabrikanten grote problemen hebben gehad met de kwaliteit van goedkope motoren die leidden tot serviceclaims, boze klanten en verlies van imago. Dat biedt kansen voor partijen zoals Creusen die voor kwaliteit en duurzaamheid gaan.

Het bedrijf maakt ook motoren en motortjes voor toepassingen als rolstoelen, ziekenhuisbedden, kruiwagens, koffiekarretjes, vliegtuigkarretjes en plateauwagens.Verder levert het motoren voor de verstelling van de rotorbladen (pitch) van grote windmolens maar ook generatoren voor kleine windmolens op daken van huizen, fabrieken en zelfs lantaarnpalen. Daarnaast zijn er nog industriële toepassingen zoals textielmachines, pompen, MRI-scanners en spoorwegbomen.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven