Algemeen
Huisman energieopslagdemo testrig
Het prototype van de energieopslag-demonstrator van Gravitricity. Huisman levert voor dit project de lieren en besturingssystemen (foto: Huisman)

Huisman is begonnen met de productie van een demonstrator voor energieopslag van een miljoen pond sterling, die begin volgend jaar in Edinburgh zal worden uitgeprobeerd. Het 16 m hoge test rig voor energieopslag voor Gravitricity wordt dan op een aan het net gekoppelde locatie in de haven van Leith geassembleerd om in het voorjaar van 2021 te worden getest.

Het werk is begonnen in de gespecialiseerde fabriek van Huisman in Tsjechië en zal naar verwachting in december worden afgerond. De op maat gemaakte lieren en het besturingssysteem worden vervolgens van Rotterdam naar Leith (aan de noordkant van de Schotse hoofdstad) verscheept. Tegelijkertijd wordt de demonstratietoren van 250 kW gefabriceerd door ingenieursbureau Kelvin Power in Leicester.

De Schotse innovators op het gebied van energie hebben middels een crowdfunding-campagne meer dan 1,5 miljoen pond bijeengebracht voor de technologische ontwikkeling. Ook hebben ze een subsidie van 640.000 pond ontvangen van Innovate UK, het innovatiebureau van de Britse regering. Gravitricity heeft tevens 300.000 pond ontvangen van het Innovate UK’s Energy Catalyst programma om het potentieel van Zuid-Afrika te verkennen.

Energieopslagdemo

De energiebatterij van Gravitricity werkt door zware gewichten – in totaal tot 12.000 ton – in een diepe schacht op te tillen en vrij te geven wanneer er energie nodig is. De demonstratie-opstelling zal twee 25 tons gewichten gebruiken die aan staalkabels zijn opgehangen. In één test zal Gravitricityde gewichten samen laten vallen om het volle vermogen te genereren en de reactiesnelheid te verifiëren.

Het bedrijf heeft berekend dat de installatie in minder dan een seconde van nul naar vol vermogen kan gaan. Dat kan zeer waardevol zijn in de markt voor frequentierespons en noodstroom.

Huisman energieopslagdemo Franklin
Miles Franklin, hoofdingenieur bij Gravitricity, in de haven van Leith, aan de noordkant van Edinburgh.

Vervolgens voert de onderneming tests uit met de twee afzonderlijke gewichten en laat de een na de andere vallen om de soepele energieproductie over een langere periode te controleren. Ook komt er een programma van andere tests om de volledige mogelijkheden van het systeem te demonstreren en te verfijnen.

Dit twee maanden durende testprogramma moet de modellering bevestigen en waardevolle gegevens opleveren voor het eerste full-scale 4MW-project dat in 2021 van start gaat.

Huisman lieren

Huisman is wereldwijd actief met lieren en besturingssystemen en is volgens de Schotten een strategische partner voor dit project en het full-scale systeem. Voor Huisman is het project van Gravitricity voor een uniek energieopslagsysteem een mooie aanvulling op de huidige productieportefeuille. De onderneming hoopt dat het op lange termijn een succes wordt voor zowel de betrokken bedrijven als de bijdrage aan de duurzame energiemarkt.

Huisman
De constructie van de test rigs vindt plaats bij Huisman in Tsjechië. Hier wordt de lak gecontroleerd (foto: Huisman)

Het energieopslagsysteem van Gravitricity werkt door meerdere zware gewichten – in totaal tot 12.000 ton – in een diepe schacht te heffen en vrij te geven wanneer energie nodig is. Gravitricity is van plan om de technologie uit te rollen in niet meer gebruikte mijnschachten over de hele wereld.

Hergebruik mijnschachten

Het platform is 16 m hoog. De twee gewichten van elk 25 ton bestaan uit stalen vaten, gevuld met ijzererts. De stalen kabels maken een slag van 7 m en hebben bij vol vermogen (250kW) 14 s nodig om te vallen tot een snelheid van 0,6 m/s (2,16 km/u). Op half vermogen (125kW) kost dat 28 s.

Analisten hebben berekenend dat het Gravitricity’s systeem voor energieopslag tegen de helft van de kosten tijdens de levensduur van lithium-ionbatterijen. De green-tech pioniers zijn al van plan hun uitvinding te installeren in herbruikbare mijnschachten in heel Europa.

Groeiende markt energieopslag

De Schotten hebben samen met Huisman het 250kW-prototype gebouwd en een aantal potentiële ontwikkelingslocaties in Europa geïdentificeerd. Het bedrijf wil zich hiermee in een goede positie brengen om de groeiende markt voor energieopslag aan te boren. Volgens Bloomberg New Energy Finance zal die markt tot 2040 wereldwijd 620 miljard dollar waard zal zijn.

Onderstaande video legt uit hoe het systeem werkt.

2 reacties op “Huisman start fabricage test rig voor energieopslag (video)

 1. Is dit ook iets voor sluisdeuren ?

 2. j van leest schreef:

  het lijkt mij een goed en uitvoerbaar systeem met weinig verlies.ook voor Nederland met zijn gesloten,vol gelopen mijnschachten, zou het goed bruikbaar kunnen zijn .

 • Universal Robots introduceert Cobot Summer School 2021

  De Cobot Summer School is een gratis korte cursus om meer te leren over cobots en uiteindelijk cobotprogrammeur te worden. (foto: Universal Robots) Universal Robots introduceert Cobot Summer School 2021. Tijdens deze Summer School heeft iedereen die zich inschrijft gratis toegang tot de Online Academy van Universal… Lees verder →

 • Pilz introduceert uitbreidingsmodule voor aandrijfbewaking

  Met de bewaking van maximaal acht veiligheidsfuncties op een as zorgt de nieuwe Motion Monitoring-module voor efficiënte aandrijftoepassingen en beveiligt daarmee de productiemiddelen en de machine. (Foto: Pilz) De nieuwe Motion Monitoringmodule PNOZ m EF 1MM2DO voor de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 van Pilz… Lees verder →

 • Eerste 100% elektrische asfaltspreidmachine klaar voor productie

  's Werelds eerste 100% elektrische asfaltspreidmachine is een feit. (foto's: KWS) ’s Werelds eerste 100% elektrische asfaltspreidmachine is een feit. Momenteel wordt door KWS, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur, in nauwe samenwerking met UMS (ontwikkelaar), Dynapac (fabrikant) en Van der Spek (dealer), het eerste productiemodel gerealiseerd.… Lees verder →

 • Elektromotorenfabrikant Yasa overgenomen door Mercedes-Benz

  Yasa's axiale-flux elektromotor (Foto’s: Business Wire) Na de voltooide reorganisatie van de aandrijvingsactiviteiten met de bundeling van planning, ontwikkeling, inkoop en productie onder één dak, verhoogt Mercedes-Benz nu zijn eigen toegevoegde waarde in ontwikkeling en productie. Dit doet het door het insourcen van aandrijvingstechnologieën voor… Lees verder →

 • Gewikkelde tribo glijlagers van igus reduceren slijtage

  Speciaal voor heavy-duty toepassingen in bouwmachines of de landbouwsector, heeft igus nu het tribomateriaal iglidur TX2 in haar productassortiment, dat zonder smering werkt. De gewikkelde glijlagerbussen zijn bestand tegen zeer grote krachten en verhogen de slijtvastheid met een factor 3,5 in belastingsbereiken met meer dan… Lees verder →

 • Zevende as van Rollon: extra maten voor kleine robots

  Rollon heeft zijn assortiment zevende assen uitgebreid met twee extra maten voor automatiseringstaken met een lager laadvermogen (foto: Rollon) Met de productlijn Seventh Axis biedt Rollon een uitgebreid portfolio van modulaire aluminium assen voor robottoepassingen. Nu is het assortiment uitgebreid met twee extra maten in… Lees verder →

 • ABB breidt met overname portfolio flexibele automatisering uit

  ABB neemt ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) overnemen. Hiermee kan ABB een compleet portfolio aanbieden voor de volgende generatie van flexibele automatisering. (foto’s: ABB) ABB heeft aangekondigd dat het de ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) zal overnemen, fabrikant van autonome mobiele robots (AMR). Hiermee wordt… Lees verder →

 • ABB introduceert geavanceerd HMI-scherm

  Met de Lite Panel introduceert ABB een geavanceerd HMI-scherm om tot 28 verschillende elektrische ABB-componenten te monitoren en besturen. (Foto: ABB) Met Lite Panel introduceert ABB een veilige, tijdbesparende en eenvoudig te installeren oplossing om tot 28 elektrische componenten te monitoren en besturen. Elektronische componenten,… Lees verder →

 • Voxan en Max Biaggi plannen nieuwe wereldrecordpoging

  Voxan en Max Biaggi bereiden een nieuwe recordpoging voor. (Foto: Venturi) Motorfietsfabrikant Voxan, onderdeel van Venturi, fabrikant van elektrische voertuigen, maakt zich op voor het veroveren van een nieuw snelheidsrecord. Na het vestigen 11 nieuwe records in november 2020, wordt de elektrische motorfiets Voxan Wattman… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven