Algemeen
Gravitricity Huisman prototype
Gravitricity heeft Huisman gekozen om samen het prototype energie-stabilisatiesysteem verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing (bron: Gravitricity)

Huisman heeft een contract getekend met partner Gravitricity uit Edinburgh, Verenigd Koninkrijk, voor levering van een prototype van een 250 kW, op zwaartekracht gebaseerde, installatie voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Beide bedrijven zijn daarna voornemens om verder op te schalen met de bouw van een commercieel schaalbaar systeem van 20 MW.

Het Gravitricity-systeem is ontworpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren door middel van het hijsen en neerlaten van een zwaar gewicht. Hierdoor wordt wereldwijd concurrerende groene energieopslag en -afgifte mogelijk. Dit systeem zal in Europa worden gebouwd en zal in het Verenigd Koninkrijk worden geïnstalleerd. Het systeem is naar verwachting eind 2020 operationeel.

Hoewel dagelijks meer duurzame energie wordt toegevoegd aan het huidige elektriciteitsnetwerk neemt de instabiliteit van het net ook met de dag toe. Deze instabiliteit wordt gecompenseerd door het toepassingen van zogenoemde ‘frequency-responses’. Gravitricity heeft een concept ontwikkeld voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door het hijsen en neerlaten van zware gewichten.

Stabiliseren energiesysteem offshore schepen

Huisman levert sinds 1984 systemen voor het volledig elektrisch hijsen en neerlaten van zware lasten en gebruikt verschillende mogelijkheden om het energiesysteem van offshore-schepen te stabiliseren (in principe stabilisatie van het elektriciteitsnet).

Op basis van de kennis en ervaring van Huisman heeft Gravitricity ervoor gekozen om samen met Huisman bovengenoemd principe verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing.

Opschalen naar 20 MW

Het 250 kW-systeem zal de principes van het energieopslagsysteem van Gravitricity demonstreren en dynamische gedragssimulaties valideren. Na succesvolle testen zal er in 2022 een volledig op schaal gebouwde installatie geïnstalleerd worden in een Europese mijnschacht.

Gravitricity en Huisman zijn daarna voornemens om verder op te schalen met de bouw van een commercieel schaalbaar systeem van 20 MW via een reeks van projecten in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Zuid-Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika.

Bijdrage aan huidige energietransitie

Peter Berting, Director Global Business Development Manager Huisman: “We zijn verheugd om te beginnen met dit project, dat wereldwijd concurrerende groene energieopslag en –teruggave mogelijk maakt door het toepassen van de innovatieve Huisman technologie in deze groeiende wereldmarkt. We zijn ook trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan de huidige energietransitie met deze innovatieve oplossing.”

Cees van Veluw, Product Manager kranen Huisman: “Dit is een perfect voorbeeld van het gebruik en toepassen van onze expertise en service in combinatie met de technologie en intellectuele eigendom van Gravitricity in een nieuwe markt. We zijn zeer gemotiveerd om deze eerste, volledig op schaal gebouwde versie op te produceren.”

Niet vervuilend

Charlie Blair, Managing Director of Gravitricity: “Onze oplossing is kosteneffectief, heeft een zeer hoge levensduur, een hoge efficiëntie alsmede een snelle responstijd. Het is daarnaast niet-vervuilend, vooral in vergelijking met batterijopslag.”

“Elektriciteitsnetten veranderen als we overgaan op 100% duurzame energiebronnen en onze technologie speelt een belangrijke rol in de infrastructuur van de elektriciteitsnetten. Het is fantastisch om na twee jaar met Huisman aan ons ontwerp te hebben gewerkt een groot contract met hen te hebben ondertekend.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven