Algemeen
Gravitricity Huisman prototype
Gravitricity heeft Huisman gekozen om samen het prototype energie-stabilisatiesysteem verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing (bron: Gravitricity)

Huisman heeft een contract getekend met partner Gravitricity uit Edinburgh, Verenigd Koninkrijk, voor levering van een prototype van een 250 kW, op zwaartekracht gebaseerde, installatie voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Beide bedrijven zijn daarna voornemens om verder op te schalen met de bouw van een commercieel schaalbaar systeem van 20 MW.

Het Gravitricity-systeem is ontworpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren door middel van het hijsen en neerlaten van een zwaar gewicht. Hierdoor wordt wereldwijd concurrerende groene energieopslag en -afgifte mogelijk. Dit systeem zal in Europa worden gebouwd en zal in het Verenigd Koninkrijk worden geïnstalleerd. Het systeem is naar verwachting eind 2020 operationeel.

Hoewel dagelijks meer duurzame energie wordt toegevoegd aan het huidige elektriciteitsnetwerk neemt de instabiliteit van het net ook met de dag toe. Deze instabiliteit wordt gecompenseerd door het toepassingen van zogenoemde ‘frequency-responses’. Gravitricity heeft een concept ontwikkeld voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door het hijsen en neerlaten van zware gewichten.

Stabiliseren energiesysteem offshore schepen

Huisman levert sinds 1984 systemen voor het volledig elektrisch hijsen en neerlaten van zware lasten en gebruikt verschillende mogelijkheden om het energiesysteem van offshore-schepen te stabiliseren (in principe stabilisatie van het elektriciteitsnet).

Op basis van de kennis en ervaring van Huisman heeft Gravitricity ervoor gekozen om samen met Huisman bovengenoemd principe verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing.

Opschalen naar 20 MW

Het 250 kW-systeem zal de principes van het energieopslagsysteem van Gravitricity demonstreren en dynamische gedragssimulaties valideren. Na succesvolle testen zal er in 2022 een volledig op schaal gebouwde installatie geïnstalleerd worden in een Europese mijnschacht.

Gravitricity en Huisman zijn daarna voornemens om verder op te schalen met de bouw van een commercieel schaalbaar systeem van 20 MW via een reeks van projecten in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Zuid-Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika.

Bijdrage aan huidige energietransitie

Peter Berting, Director Global Business Development Manager Huisman: “We zijn verheugd om te beginnen met dit project, dat wereldwijd concurrerende groene energieopslag en –teruggave mogelijk maakt door het toepassen van de innovatieve Huisman technologie in deze groeiende wereldmarkt. We zijn ook trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan de huidige energietransitie met deze innovatieve oplossing.”

Cees van Veluw, Product Manager kranen Huisman: “Dit is een perfect voorbeeld van het gebruik en toepassen van onze expertise en service in combinatie met de technologie en intellectuele eigendom van Gravitricity in een nieuwe markt. We zijn zeer gemotiveerd om deze eerste, volledig op schaal gebouwde versie op te produceren.”

Niet vervuilend

Charlie Blair, Managing Director of Gravitricity: “Onze oplossing is kosteneffectief, heeft een zeer hoge levensduur, een hoge efficiëntie alsmede een snelle responstijd. Het is daarnaast niet-vervuilend, vooral in vergelijking met batterijopslag.”

“Elektriciteitsnetten veranderen als we overgaan op 100% duurzame energiebronnen en onze technologie speelt een belangrijke rol in de infrastructuur van de elektriciteitsnetten. Het is fantastisch om na twee jaar met Huisman aan ons ontwerp te hebben gewerkt een groot contract met hen te hebben ondertekend.”

 • Nieuw bij Mparts: actuatoren met geïntegreerde besturing (EasyE-i)

  De nieuwe “intelligente” in-line actuator Het pakket actuators met ingebouwde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). De EasyE-i modellen zijn allen uitgevoerd met een geïntegreerde besturing. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting… Lees verder →

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

 • TripleA Robotics geeft cobots meer functionaliteit met nieuwe tool

  De Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics zag een aantal jaar geleden dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve… Lees verder →

 • QRC connector Stauff

  Stauff buiskoppeling met uitgebreid drukbereik tot 420 bar

  De buiskoppelingen uit de serie QRC-RH van Stauff zijn speciaal ontwikkeld voor het aansluiten van zware transportmodules op het hydraulische powerpack (foto's: Stauff) Bouw- en landbouwmachines, mijnbouwuitrusting, brugelementen of windturbines – in veel industrieën moeten steeds grotere lasten met een gewicht van enkele honderden tot… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven