Algemeen

EtherCAT uitgebreid naar 1 Gb/ en 10 Gb/s

ETG EtherCAT G
Voorbeeldontwerp van een EtherCAT G-netwerk. (foto: Beckhoff)

De technisch commissie van de EtherCAT Technology Group (ETG) heeft EtherCAT G geaccepteerd als aanvulling op EtherCAT. In de toekomst zal de organisatie de uitbreiding op de EtherCAT-technologie tot 1 Gb/s en 10Gb/s verspreiden en ondersteunen. Met EtherCAT G kunnen nu vooral applicaties waarin grote aantallen data omgaan, zoals vision en meettechnologie, worden geïntegreerd.

EtherCAT G werd onlangs door Beckhoff geïntroduceerd als uitbreiding op EtherCAT. Het bedrijf in Verl heeft de technologie-uitbreiding ingebracht in de ETG en de dienst technische commissie heeft deze unaniem aanvaard. De ETG voegt nu EtherCAT G toe aan zijn specificaties.

Compatibiliteit

Volgens ETG is EtherCAT al de snelste industriële Ethernet-veldbus en zal dat dankzij het werkingsprincipe blijven. De bekende EtherCAT met 100 Mb/s blijft voor de meeste toepassingen de beproefde oplossing.

EtherCAT G biedt gebruikers voordelen in toepassingen waarbij een bijzonder groot aantal procesgegevens per apparaat moeten worden getransporteerd, bijvoorbeeld op het gebied van machine vision, meettechnologie of in complexe bewegingstoepassingen die verder gaan dan de klassieke aandrijfregeling.

EtherCAT G is volledig compatibel met de basis EtherCAT-technologie. Bestaande apparaten ontworpen voor 100 Mb/s kunnen worden geïntegreerd in een EtherCAT G-systeem. Omgekeerd gedragen EtherCAT G-apparaten zich in een EtherCAT-systeem van 100 Mb/s als klassieke EtherCAT-apparaten.

EtherCAT branche controllers

Het centrale element van EtherCAT G wordt gevormd door de zogenaamde EtherCAT Branch Controllers, die in feite twee essentiële functies vervullen. Aan de ene kant fungeren ze als een soort knooppunt voor het integreren van segmenten van 100 Mb/s apparaten. Aan de andere kant maken ze de parallelle verwerking van de aangesloten segmenten mogelijk. Dit vermindert de doorloopvertraging in het systeem aanzienlijk, waardoor de systeemprestaties vele malen worden verbeterd.

Omdat de uitbreiding volledig compatibel is met de IEEE 802.3 Ethernet-standaard en de standaardmodus geen software-aanpassingen in de controller vereist, is integratie van EtherCAT G eenvoudig. De eigenschappen van EtherCAT zoals directe verwerking, uitgebreide diagnostiek, eenvoudige configuratie en geïntegreerde synchronisatie blijven behouden bij gebruik van EtherCAT G.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven