Algemeen
Spierings eLift connector
Spierings heeft de grootste elektrische mobiele kraan ter wereld die op een 16 ampère stopcontact emissievrij kan werken (foto's: Spierings)

De laatste weken van 2020 tellen af als Spierings Mobile Cranes haar eerste elektrische eLift kranen aflevert. Een innovatie waar 1,5 jaar hard aan gewerkt is. Spierings heeft hiermee de grootste elektrische mobiele kraan ter wereld welke op een 16 ampère stopcontact emissievrij kan werken. Hoe een hijskraan van 72 ton zwaar, 66 meter hoog en een hijscapaciteit van 10.000 kilo kan werken op het stopcontact van een kookplaat.

Dankzij een ingebouwd accupakket met een lithium-ion batterij wordt ervoor gezorgd dat de piekvermogens opgevangen worden. Indien de kraan luttele seconden niet bediend wordt dan schakelen de hydraulische pompen automatisch uit zodat er vrijwel geen energie verbruik is.

Spierings powerpack

Ondertussen blijft de accu bijladen wat ervoor zorgt dat een kleine bouwstroom aansluiting van 11A – 32A al voldoende is om deze grote kranen te laten werken.

Last vieren is energie opwekken

Zelfs bij het vieren van een last wordt de energie die door het laten dalen van een last ontstaat gebruikt om de batterij bij te laden. Indien er geen bouwstroom voorhanden is, kan de kraan ook altijd nog hybride werken waarbij een kleine 3-cilinder 55 kW Stage-V dieselmotor samen met het accupakket de kraan van energie voorziet.

Spierings levert de eLift technologie op twee van zijn kranen, de SK597-AT4 eLift en de SK1265-AT6 eLift. Deze modellen zijn voorzien van de nieuwe hybride bovenmotor met PowerPack technologie.

Spierings eLift AT-6

Enorme vraag naar elektrisch

Spierings ziet een enorme vraag ontstaan in zowel binnen als buitenland. In Scandinavië vragen kraanverhuurbedrijven al langer om elektrische kranen. Er zijn veel Spierings kranen van bouwjaar vóór 2003 geëxporteerd naar Scandinavië.

Deze kranen hadden nog geen aparte kraanmotor en konden ook al elektrisch werken, alleen hadden die een zware bouwstroom aansluiting nodig die op veel bouwplaatsen niet voorhanden is.

16 ampère is echt bruikbaar

Nu is er een kraan die elektrisch werkt op een aansluiting van 16 ampère wat vrijwel overal te vinden is waardoor het pas echt bruikbaar is. Geen dikke stroomkabels meer over de bouwplaats slepen. De machinist kiest de hoeveelheid stroom die hij uit de bouwkast wil halen zelf, tussen de 11- en 32 ampère.

Als er veel andere verbruikers zijn kan de machinist kiezen voor een lagere laadstroom, dankzij de accu kan de kraan toch op 100% capaciteit en snelheid blijven werken.

Spiering eLift

Hybride techniek en software

Koos Spierings, CEO Spierings Mobile Cranes: “De eLift modellen hebben we kunnen ontwikkelen dankzij de City Boy. Er is veel kennis van hybride techniek en software in ons bedrijf aanwezig waardoor we snel konden schakelen. Ik ben enorm trots op alle mensen in ons bedrijf die in de korte tijd deze innovatie tot stand hebben gebracht.”

“Ik denk dat we een belangrijk voordeel hebben toegevoegd aan ons kraanconcept. Samen met de SK487-AT3 City Boy biedt Spierings nu dus drie modellen die emissievrij kunnen werken. Hiermee loopt Spierings voorop in de kranenbranche. Inmiddels zijn er al meer dan 45 eLift kranen verkocht. In 2021 is vrijwel elke kraan die onze fabriek in Oss verlaat elektrisch.”

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

 • TripleA Robotics geeft cobots meer functionaliteit met nieuwe tool

  De Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics lanceerde begin dit jaar haar eerste product, de Wingman Tool Changer voor collaboratieve robots. TripleA Robotics zag een aantal jaar geleden dat het concept van automatische gereedschapswissel nog niet was doorgedrongen tot de wereld van collaboratieve… Lees verder →

 • QRC connector Stauff

  Stauff buiskoppeling met uitgebreid drukbereik tot 420 bar

  De buiskoppelingen uit de serie QRC-RH van Stauff zijn speciaal ontwikkeld voor het aansluiten van zware transportmodules op het hydraulische powerpack (foto's: Stauff) Bouw- en landbouwmachines, mijnbouwuitrusting, brugelementen of windturbines – in veel industrieën moeten steeds grotere lasten met een gewicht van enkele honderden tot… Lees verder →

 • Top Europese indexen in 2021

  Het is eindelijk tijd voor de wereld om naar de toekomst te kijken en het licht te zien aan het einde van de lange, donkere tunnel die de pandemie van het Coronavirus is geweest. 2021 heeft meerdere goedgekeurde vaccins gebracht en het economisch herstel begint… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven