Algemeen
Spierings eLift connector
Spierings heeft de grootste elektrische mobiele kraan ter wereld die op een 16 ampère stopcontact emissievrij kan werken (foto's: Spierings)

De laatste weken van 2020 tellen af als Spierings Mobile Cranes haar eerste elektrische eLift kranen aflevert. Een innovatie waar 1,5 jaar hard aan gewerkt is. Spierings heeft hiermee de grootste elektrische mobiele kraan ter wereld welke op een 16 ampère stopcontact emissievrij kan werken. Hoe een hijskraan van 72 ton zwaar, 66 meter hoog en een hijscapaciteit van 10.000 kilo kan werken op het stopcontact van een kookplaat.

Dankzij een ingebouwd accupakket met een lithium-ion batterij wordt ervoor gezorgd dat de piekvermogens opgevangen worden. Indien de kraan luttele seconden niet bediend wordt dan schakelen de hydraulische pompen automatisch uit zodat er vrijwel geen energie verbruik is.

Spierings powerpack

Ondertussen blijft de accu bijladen wat ervoor zorgt dat een kleine bouwstroom aansluiting van 11A – 32A al voldoende is om deze grote kranen te laten werken.

Last vieren is energie opwekken

Zelfs bij het vieren van een last wordt de energie die door het laten dalen van een last ontstaat gebruikt om de batterij bij te laden. Indien er geen bouwstroom voorhanden is, kan de kraan ook altijd nog hybride werken waarbij een kleine 3-cilinder 55 kW Stage-V dieselmotor samen met het accupakket de kraan van energie voorziet.

Spierings levert de eLift technologie op twee van zijn kranen, de SK597-AT4 eLift en de SK1265-AT6 eLift. Deze modellen zijn voorzien van de nieuwe hybride bovenmotor met PowerPack technologie.

Spierings eLift AT-6

Enorme vraag naar elektrisch

Spierings ziet een enorme vraag ontstaan in zowel binnen als buitenland. In Scandinavië vragen kraanverhuurbedrijven al langer om elektrische kranen. Er zijn veel Spierings kranen van bouwjaar vóór 2003 geëxporteerd naar Scandinavië.

Deze kranen hadden nog geen aparte kraanmotor en konden ook al elektrisch werken, alleen hadden die een zware bouwstroom aansluiting nodig die op veel bouwplaatsen niet voorhanden is.

16 ampère is echt bruikbaar

Nu is er een kraan die elektrisch werkt op een aansluiting van 16 ampère wat vrijwel overal te vinden is waardoor het pas echt bruikbaar is. Geen dikke stroomkabels meer over de bouwplaats slepen. De machinist kiest de hoeveelheid stroom die hij uit de bouwkast wil halen zelf, tussen de 11- en 32 ampère.

Als er veel andere verbruikers zijn kan de machinist kiezen voor een lagere laadstroom, dankzij de accu kan de kraan toch op 100% capaciteit en snelheid blijven werken.

Spiering eLift

Hybride techniek en software

Koos Spierings, CEO Spierings Mobile Cranes: “De eLift modellen hebben we kunnen ontwikkelen dankzij de City Boy. Er is veel kennis van hybride techniek en software in ons bedrijf aanwezig waardoor we snel konden schakelen. Ik ben enorm trots op alle mensen in ons bedrijf die in de korte tijd deze innovatie tot stand hebben gebracht.”

“Ik denk dat we een belangrijk voordeel hebben toegevoegd aan ons kraanconcept. Samen met de SK487-AT3 City Boy biedt Spierings nu dus drie modellen die emissievrij kunnen werken. Hiermee loopt Spierings voorop in de kranenbranche. Inmiddels zijn er al meer dan 45 eLift kranen verkocht. In 2021 is vrijwel elke kraan die onze fabriek in Oss verlaat elektrisch.”

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven