Zesassige servo-oplossing volgt elke kaasvorm nauwkeurig

Zesassige servo-oplossing volgt elke kaasvorm nauwkeurig featured image
Marcel van der Voort van WMI in Dedemsvaart bij de omrokmachine in aanbouw.

WMI Holland uit Dedemsvaart ontwikkelt al meer dan tien jaar slimme machines voor de kaasverwerking. Hun etiketteer- en banderolmachines zijn inmiddels een begrip, maar met de ontwikkeling van een omrokmachine zetten ze een volgende stap. Want hoewel het volledig verpakken van kaas eenvoudig lijkt, vereist het een knap staaltje aandrijftechniek: elke kaas is anders – in vorm, grootte en structuur – en toch moet de machine razendsnel en nauwkeurig kunnen schakelen tussen varianten.

Met speciale voedselveilige borstels wordt voorzichtig een coating op de kaas aangebracht.

WMI in Dedemsvaart is een klein familiebedrijf waar ieders specialisme een team-effort is. “We zijn een gedreven bedrijf met vijf werknemers dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van machines voor de behandeling van kazen”, vertelt Marcel van der Voort, verantwoordelijk voor alle elektra en software. “We werken voor de grote zuivelbedrijven, maar leveren ook aan de kleinere kaasveredelaars.” De kaasmachine-specialist vertelt dat elke kaas zijn eigen uitdagingen kent. Zo geven noten of kruiden een grove structuur waardoor er holtes ontstaan. Om schimmels in deze holtes te voorkomen, wordt er een etiket aangebracht. “Deze kazen geven we ook een extra coating na het etiketteren. Dan is hij goed afgesloten.”
Bij pekelkaas is er voor kaasmakers weer een heel andere uitdaging, zo vertelt Van der Voort. “Deze kazen zijn zo zacht dat ze uitzakken. Om dit te voorkomen hebben we een machine die er een banderol omheen legt. Dit geeft extra stevigheid en voorkomt vormverlies. Tot slot zijn er kazen die helemaal ingepakt moeten worden. Dit gebeurt met een omrokmachine.

6-assig servo-systeem

De aandrijftechniek van de omrokmachine.

Om met voorgenoemde variaties om te kunnen gaan ontwikkelde WMI een 6-assig servo-systeem dat de contour van de kaas na het inmeten met optische en ultrasone sensoren nauwkeurig volgt. Dat gebeurt met speciale voedselveilige borstels die voorzichtig een coating op de kaas aanbrengen. “Elke kaas heeft zijn eigen coating en eigen kleur, variërend van zwart, groen tot roze”, vertelt Marcel van der Voort. “Omstellen naar een ander product betekende dan ook veel schoonmaakwerk om kleurmenging te voorkomen. Om dit te versnellen hebben we een uitwisselbare kop ontwikkeld. Omstellen kan hierdoor binnen vijf minuten.”

Lees het complete artikel in onze GRATIS te lezen online special over Food & Beverage.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven