Ga naar hoofdinhoud

Zonne-energie van WEG voor archipel

Panelen van het zonne-energieproject. WEG verzorgde de gehele installatie inclusief uitrusting, systeembouw, installatie en ingebruikstelling (foto: WEG)

WEG levert een compleet zonne-energie systeem dat helpt bij de bescherming van de Fernando de Noronha archipel in Brazilië. ‘Dit is het paradijs’, zei de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci toen hij in het begin van de 16de eeuw de Fernan¬do de Noronha-archipel met zijn 21 kleine en grotere eilanden voor de kust van Brazilië ontdekte.

Op ongeveer 360 kilometer van het vasteland staat dit natuurreservaat vandaag voor twee dilemma’s: de nood aan permanente bescherming van zijn flora en fauna en het verdere gebruik van fossiele brandstof voor de opwekking van elektriciteit. De zon biedt de oplossing voor deze twee problemen: een aantrekkelijke energiebron vanuit economisch standpunt en daarnaast ook milieubewust.

Complete installatie

WEG heeft een volledige fotovoltaïsche zonne-installatie geleverd aan Celpe, de tot de Neoenergia-groep behorende energiemaatschappij van de staat Pernambuco. De start van de productie was begin 2014. Deze installatie werd gemonteerd in de commandopost van de luchtmacht en zal instaan voor 4,6% van de totale energievoorziening van het eiland. Dit betekent een besparing van maar liefst 10% op het jaarverbruik van diesel. De zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit door een fotovoltaïsch zonnesysteem van 400 kWp dat verbonden is met het elektriciteitsnet.

De installatie maakt deel uit van het energie-efficiëntieprogramma van Celpe, dat door Aneel (het nationale agentschap voor elektrische energie) wordt gereglementeerd en dat in partnerschap met het luchtmachtcommando wordt uitgevoerd. Doordat het vasteland ver verwijderd ligt, kan er geen elektriciteit worden geleverd door het distributienet en wordt de zon een aantrekkelijke energiebron in vergelijking met fossiele brandstof.

Het geïsoleerde productiepark, dat op diesel loopt, genereert hoge logistieke kosten en heeft een grote impact op het milieu. Op het eiland werd ook windenergie getest, maar door het gebrek aan havenstructuur is de installatie van grote windturbines onmogelijk.

‘Sommige hotels op het eiland gebruiken al zonne-energie om water te verwarmen, maar toch is dit een pionierproject voor elektriciteitsopwekking’, zegt Ana Christina Mascarenhas, de woordvoerster van de energie-efficiëntiegroep van Neoenergia.

Energiecompensatiewet

Het produceren van vermogen vlak bij de plaats van verbruik of in de verbruikende installatie zelf is nog vrij nieuw in Brazilië, maar wordt gestimuleerd door de Aneel-resolutie nr. 482 van 2012 die het systeem voor energiecompensatie instelt.

‘De installatie van een fotovoltaïsch zonnesysteem is gunstig voor het milieu, bevordert daarnaast de opleiding van menselijk kapitaal in deze nieuwe technologie en helpt bij het verspreiden van deze manier van energieproductie in Brazilië’, voegt Mascarenhas toe.

Vervolgopdracht

Een aanvullend project voor de installatie van een tweede centrale die 500 kWp moet produceren, wacht momenteel op de goedkeuring van de betreffende milieuagentschappen. In het kader van dit project worden er ook bredere strategieën gedefinieerd voor het gebruik van hernieuwbare energie op het eiland.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven