Ga naar hoofdinhoud

Wordt 15 MW de nieuwe standaard bij windturbines?

Vestas lanceert met de nieuwe V236-15.0 MW windturbine een nieuwe standaard in de branche (foto: Vestas)

Vestas lanceert met de nieuwe V236-15.0 MW windturbine een nieuwe standaard in de branche. Het bedrijf wil hiermee een volgende stap zetten in de ontwikkeling van offshore-windenergie. De nieuwe technologie moet een stevige basis én benchmark worden voor de windturbine-industrie op het gebied van prestaties en voortdurende kostenverlaging. Het eerste prototype zal naar verwachting in 2022 worden geïnstalleerd, terwijl serieproductie is gepland voor 2024.

Als technologisch vooraanstaand bedrijf, met 25 jaar ervaring in de offshore windenergie en een grote installed base, heeft Vestas een sleutelrol gespeeld bij het vergroten van de invloed van duurzame energie in het wereldwijde energiesysteem.

Deze groei wordt ondersteund door het streven naar volwassenheid in de duurzame-energiesector, waarbij het bedrijf haar expertise inzet om de industrienormen te verhogen en zo schaalvergroting te ondersteunen.

Bestaande turbineplatforms

De V236-15.0 MW windturbine maakt gebruik van de optimale ontwerpen van bestaande turbineplatforms, zoals de 9 MW- en EnVentus-platforms. Maar ook door de industrialisatie van het turbinedesign uit te breiden door middel van een modulaire benadering van schaalbare componenten.

Productie tot 80 GWh op jaarbasis

Met ’s werelds grootste slagoppervlak van meer dan 43.000 m2 levert de V236-15.0 MW windturbine toonaangevende prestaties. De windturbine de grenzen van de windenergieproductie tot ongeveer 80 GWh/jaar. Dat is genoeg om ongeveer 20.000 Europese huishoudens van stroom te voorzien en meer dan 38.000 ton CO2 te besparen.

Meer vermogen, minder windturbines

Door de combinatie van de grootste rotor in de windindustrie met het hoogste nominale vermogen is de nieuwe windturbine ontworpen om hoge prestaties te leveren. Tegelijkertijd kan het aantal turbines op parkniveau worden vermindert, hetgeen de project business case versterkt.

De wereldwijd toepasbare offshore windturbine biedt een 65 procent hogere jaarlijkse energieproductie dan de V174-9,5 MW. Dat betekent dat bij een windpark van 900 MW de productie wordt verhoogd met vijf procent en met 34 windturbines minder. De nieuwe windturbine biedt een uitstekende deellastproductie, wat resulteert in een stabielere energieproductie.

Sprong voorwaarts

Henrik Andersen, CEO van Vestas: “De introductie van ons nieuwe offshore-platform is een enorme prestatie voor iedereen bij Vestas. Het is een grote sprong voorwaarts in een belangrijk traject. Als toonaangevend bedrijf op het gebied van duurzame energie moet elke beslissing die Vestas vandaag neemt in dienst staan van de schaalvergroting van duurzame energie in de toekomst.”

“Alleen op die manier kunnen we zorgen voor een duurzamer energiesysteem. Offshore-windenergie zal een integrale rol spelen in de groei van windenergie. De V236-15.0 MW zal een stuwende kracht zijn in deze ontwikkeling door het verlagen van de genivelleerde energiekosten. Hierdoor kunnen onze klanten in de toekomst beter concurreren bij offshore-aanbestedingen”.

Solide basis voor de toekomst

Anders Nielsen, CTO van Vestas, zegt: “Met de V236-15.0 MW leggen we de lat hoger wat betreft technologische innovatie en industrialisatie in de windenergie-industrie. Door gebruik te maken van Vestas’ uitgebreide beproefde technologie combineert het nieuwe platform innovatie met toonaangevende prestaties.”

“Tegelijkertijd plukt het de vruchten van het voortbouwen op de toeleveringsketen van onze gehele productportefeuille. Het nieuwe offshore platform vormt een solide basis voor toekomstige producten en upgrades”.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven