Ga naar hoofdinhoud

Wereldwijde norm voor schakel- en verdeelinrichtingen

Schakel- en verdeelinrichtingen voor elektrotechnische installaties mogen met ingang van november alleen nog worden gebouwd volgens de wereldwijde norm NEN-EN-IEC 61439 deel 1 en 2

Schakel- en verdeelinrichtingen voor elektrotechnische installaties mogen met ingang van november alleen nog worden gebouwd volgens de wereldwijde norm NEN-EN-IEC 61439 deel 1 en 2. Vanaf november refereren de Europese Richtlijnen na een overgangsperiode van bijna vijf jaar alleen nog aan de nieuwe norm. De oude NEN-EN-IEC 60439 komt hiermee te vervallen.

De nieuwe delen 1 en 2 van NEN-EN-IEC 61439 kunnen alleen in onderlinge samenhang worden toegepast en zijn inmiddels door NEN in het Nederlands uitgebracht. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor niet alleen kast- en paneelbouwbedrijven, maar ook voor elektrotechnische inspecteurs, installateurs en hun opdrachtgevers.

Net als voor de internationale fabrikanten van de elektrotechnische componenten en materialen die in de schakel- en verdeelkasten en -panelen worden ingebouwd.

De NEN-EN-IEC 61439-1:2011 nl gaat over Algemene regels laagspanningsschakel-en-verdeelinrichtingen
De NEN-EN-IEC 61439-2:2011 nl gaat over Laagspanningsschakel-en-verdeelinrichtingen – Vermogensschakel-en-verdeelinrichtingen voor geïnstrueerde personen

Training in wereldwijde norm

Het Nederlandse normalisatie-instituut heeft er dan ook een tweetal trainingen en zelfs een leergang voor ontwikkeld, die zowel klassikaal als bij de bedrijven thuis kunnen worden gevolgd. De training ‘veilige schakelkasten’ van NEN vormt het eerste deel van de leergang schakelkasten. U leert vooral hoe u tot een veilige schakelkast komt (specificaties en constructie-eisen). In de verdiepingstraining ‘Specificatie en verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ leert u met name de verificatiemethoden kennen om te controleren of u aan de specificaties en eisen heeft voldaan.

Voor beide trainingen na elkaar geldt een combinatiekorting.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven