Ga naar hoofdinhoud

Wat zijn de aannames en mythen rond 3D-printen?

Enkele voorbeelden van 3D-printing uit HP machines. (Foto: Paul Quaedvlieg)

De markt van 3D-printen groeit sinds 2020 sterk, blijkt uit Europese cijfers van Cecimo, de Europese organisatie voor de werktuigmachine- industrie en daaraan gerelateerde productietechnologieën. Toch is er een aantal mythen over het zogenoemde Additive Manufacturing (AM). Dat constateert Ramon Dooijewaard van FPT-VIMAG. De directeur van de brancheorganisatie voor productietechnologie pleit voor meer kennis over AM.

“In 2021 hebben wij een toename in investeringen en ontwikkelingen van Additive Manufacturing binnen de Nederlandse industrie gezien. Die toename valt samen met de groeiende wens van eindgebruikers om met 0- en 1-seriesproducten de time-to-market te verkorten en ontwerpen te testen. Daarin neemt Nederland een unieke positie in binnen de Europese maakindustrie. FPT-VIMAG zal die ontwikkeling ook in 2022 stimuleren met inspiratie- en kennisdelingssessies”, zegt directeur Ramon Dooijewaard.

Infographic 3D-printen

Een van die activiteiten is de interactieve 3D-printing infographic. Hiermee is informatie over de voordelen en mogelijkheden van Additive Manufacturing gemakkelijk en overzichtelijk bereikbaar voor het MKB en voor de Nederlandse maakindustrie. Dat dit nodig is, blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport van Cecimo. FPT is hier de Nederlandse vertegenwoordiger van en heeft speciaal aandacht voor Additive Manufacturing.

Mythen

Regelmatig deelt Cecimo inzichten over de Europese maakindustrie. In december 2021 publiceerde de organisatie een studie naar de Europese beeldvorming rond de mogelijkheden van Additive Manufacturing. De conclusies uit deze studie weerleggen heersende aannames rond 3D-printen. Wat zijn die aannames en mythen rond 3D-printen?

‘Additive Manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen’

De eerste mythe luidt: ‘Additive Manufacturing gaat het traditionele productieproces vervangen.. Dit klopt niet. Additive Manufacturing wordt niet gebruikt om productietechnologieën te vervangen, maar juist om deze aan te vullen, te verrijken en te verbeteren.

‘3D-printers kunnen alleen kleine onderdelen maken’

Ook deze aanname is onjuist. 3D-printen is niet alleen geschikt voor het produceren van kleine onderdelen, maar kan op grote schaal bedrijven juist helpen bij het realiseren van rendabele, snelle en flexibele oplossingen voor de productie van grote onderdelen en componenten.

‘Je kunt alles 3D-printen’

Nee, helaas kun je niet alles 3D-printen. Een 3D-printer kan echter wel bijna alle vormen printen, hoe ingewikkeld of gedetailleerd ze ook zijn.

‘De groei van Additive Manufacturing zal leiden tot meer inbreuken op intellectuele eigendomsrechten’

Er is geen enkel bewijs van een verband tussen de groei van Additive Manufacturing en de toename in het aantal intellectuele eigendomsinbreuken. In Europa wordt, met succes, wettelijk toezicht gehouden op de technologie en de verschillende toepassingen ervan. Ook bovengenoemde stelling is met andere woorden een mythe.

Meer artikelen over 3D-printen:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven