Ga naar hoofdinhoud

Volvo CE onthult concept autonome asfaltwals met één trommel (+video)

De Volvo CX01 is een concept autonome wals met interessante technologie aan boord (foto: Volvo CE)

Volvo Construction Equipment heeft op The Utility Expo in Louisville, Kentucky, het concept van de CX01 asfaltwals met één trommel onthuld. Het CX01-concept maakt gebruik van één trilwals-verdichter die in feite uit twee onafhankelijke helften bestaat (een zogenaamde split-drum) die overeind worden gehouden door een zelfbalancerend regelsysteem.

De asfaltwals zowel op afstand als volledig autonoom worden bediend en is ook uitgerust met zowel een dieselmotor als een energieopslagsysteem, waardoor het een flexibele elektrische hybride oplossing is. De machine kan worden gebruikt in een diesel-, hybride of volledig elektrische modus.

Machinist stuurt vloot walsen aan

Het CX01-concept biedt een kans om het asfalteerproces fundamenteel te overwegen om tegemoet te komen aan de behoeften van de klant, zowel om de omstandigheden voor de machinist te verbeteren als om de productiviteit te verhogen. Door de wals zelf anders te ontwerpen, wordt de machinist uit de eenheid verwijderd – waardoor hij minder wordt blootgesteld aan trillingen, lawaai, stof en andere bijbehorende omgevingsfactoren – en wordt hij vrijgemaakt om autonoom een vloot van CX-eenheden te besturen die samenwerken om asfaltoppervlakken te verdichten.

Samenwerkende machines

Een vloot van deze machines die op grotere werken worden ingezet, kunnen samenwerken en niet alleen communiceren tussen elke CX-machine onderling, maar ook met andere machines op het werkterrein. De machines kunnen het werkterrein onderzoeken, rapporteren over de toestand van het asfalt – zaken als dichtheid, temperatuur en passeerbewegingen – en bepalen wanneer en waar moet worden verdicht.

Aanpassen aan het asfalt

Dankzij het compacte ontwerp en de precieze manoeuvreerbaarheid van de machine kunnen walscycli worden gestroomlijnd, kosten worden verlaagd en werkpatronen flexibeler worden opgezet. Het rollenpatroon, het gewicht en het aantal walsen kunnen allemaal eenvoudig worden aangepast aan de breedte, dikte en snelheid van het asfalteerwerk, waardoor een complete asfaltafwerkingsoplossing ontstaat voor alle mogelijke werkzaamheden, van lichte infrastructuur tot de aanleg van snelwegen.

De CX01 kan worden gekoppeld aan Volvo’s bestaande Co-Pilot systeem, zodat alle werkzaamheden op afstand kunnen worden uitgevoerd via een touchscreen interface. Bovendien maakt hij gebruik van GPS-positiebepaling om de prestaties van het werk te volgen en klanten te helpen hun productiviteitsdoelstellingen beter te halen. Hoewel het CX01-concept louter een verkenning is geweest, kunnen sommige lessen worden toegepast op toekomstige producten.

Innovatieve ideeën ontwikkelen

Deze conceptmachine bewijst dat Volvo CE in staat is om in diverse segmenten te innoveren en is de nieuwste in de Concept Lab-familie van prototypemachines die de grenzen verleggen van conventionele bouwuitrusting. “De CX01 is weliswaar een conceptueel product, maar het onderzoek en de ontwikkeling die eraan vooraf zijn gegaan, zullen de klanten ook op andere manieren ten goede komen,” zegt Justin Zupanc, hoofd van het wals-ontwikkelingsteam van Volvo CE. “Het is voor onze ingenieurs een uitdaging om nieuwe en innovatieve ideeën te ontwikkelen en wij hebben personeel uit de VS en Europa betrokken bij de ontwerp-, bouw- en testfasen van dit concept.”

Waterreducerende coating

“Afstandsbediening en autonome werking zijn aandachtsgebieden voor ons in R&D. En hoewel de wrijvingsarme waterreducerende coating op de trommelmantel theoretisch is, zou het een enorm voordeel kunnen zijn op grotere machines om de hoeveelheid benodigd water te verminderen”, aldus Zupanc. “Het is opwindend om te bedenken hoe de theorieën die we op de CX01 hebben laten zien, in de toekomst op verdichtingsproductie-eenheden kunnen worden gerealiseerd.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven