Ga naar hoofdinhoud

Video: vliegtuigbouwer test hybride aandrijving

Hypstair is een nieuw hybride-elektrisch aandrijfsysteem (foto: Pipistrel)

De Sloveense vliegtuigbouwer Pipistrel heeft in samenwerking met de technische universiteiten van Maribor en Pisa (Italië) de eerste motorproeven in het kader van het Hypstair project uitgevoerd. De experimentele aandrijfunit was tijdens deze tests ingebouwd in de neussectie van een  Pipistrel Panthera.

Hypstair is een nieuw hybride-elektrisch aandrijfsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een krachtige lichtgewicht elektromotor in combinatie met een  conventionele verbrandingsmotor met turbo. De combinatie moet in staat zijn tijdens take off 200 kW (272 pk) te leveren en in vlucht 150 kw (204 pk) continue. Daarbij kan zowel op accu’s, met  de verbrandingsmotor of met een combinatie van beide worden gevlogen.

De nieuwe elektromotor wordt door Siemens geleverd. Dit bedrijf heeft inmiddels een 260 kW (354 pk) sterke elektromotor voor kleine vliegtuigen ontwikkeld. Het Hypstair-project word uitgevoerd in het kader van een technologisch onderzoeksprogramma van de Europese Unie.

Pipistrel debuteerde in 2014 met de Alfa Electro trainer. Dat toestel wordt binnenkort ook in Nederland verwacht waar Zelf Vliegen op Lelystad er vliegopleidingen mee gaat verzorgen.

Bron: Piloot en Vliegtuig

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven