Ga naar hoofdinhoud

Video: 3D geprinte concept autoband met AI

Als het aan Goodyear ligt krijgt de band van de toekomst AI en een aanpassend vermogen (foto's: Goodyear)

Vorig jaar stelde Goodyear de Eagle 360 conceptband voor, een bolvormige band. Dit jaar werd het concept verder uitgediept. De Goodyear Eagle 360 Urban is nu een 3D-geprinte bol, maar tevens de eerste conceptband met AI (Artificial Intelligence) die kan voelen, beslissen, transformeren en communiceren. Interessant concept, maar haalbaar? De video is in ieder geval wel spectaculair.

Goodyear gebruikt kunstmatige intelligentie om de band een ‘brein’ te geven. In combinatie met een bionische huid en een veranderend loopvlak kan de Eagle 360 Urban kennis in de praktijk omzetten. De band gaat deel uitmaken van het netwerk van de auto en het IoT. Op die manier kan hij zich snel aanpassen aan veranderende omstandigheden.

De autoband 4.0 heeft een bionische huid met een sensornetwerk waarmee de band zijn eigen status kan controleren en informatie kan verzamelen over het terrein, onder meer over het wegoppervlak. Via communicatie met andere voertuigen en beheersystemen voor de infrastructuur, het verkeer en de mobiliteit kan de Eagle 360 Urban in real-time informatie verzamelen over zijn omgeving. Door deze informatiebronnen te combineren en onmiddellijk te verwerken via netwerken met deep-learning-algoritmes kan de Eagle 360 Urban beslissen wat de juiste actie is.

Ander profiel tijdens het rijden

De bionische huid van de band is gemaakt van een extreem elastisch polymeer en is ongeveer even flexibel als de menselijke huid, waardoor het kan uitzetten of krimpen. Deze buitenste laag bedekt een schuimachtig materiaal dat sterk genoeg is om flexibel te blijven, ondanks het gewicht van een auto. Dankzij die flexibiliteit kunnen krachtelementen onder het oppervlak van de band – onderdelen die de vorm kunnen veranderen via elektrische input en die werken zoals menselijke spieren – de aparte onderdelen van het profiel hervormen, en op deze manier het loopvlak bepalen.

Zo kunnen ze ‘kuiltjes’ vormen in natte omstandigheden of net glad worden wanneer het droog is. Hierdoor wordt telkens een nieuw loopvlak met een veiliger contactvlak ontplooid. Dankzij dit veranderlijk loopvlak kan de Eagle 360 Urban transformeren en zich aanpassen aan weg- en weersveranderingen. De conceptband kan dan communiceren om de verzamelde informatie en zijn reacties daarop te delen met andere voertuigen en alle elementen die deel uitmaken van het IoT.

Zelf-reparerend

Als de bionische huid van de band beschadigd geraakt, kunnen de sensoren in het loopvlak het lek detecteren. De band zal dan roteren om een ander contactvlak te creëren. Daardoor neemt de druk op het lek af en kan het zelfherstellende proces beginnen. Dit proces werkt met materialen die specifiek zijn ontwikkeld om naar het lek toe te vloeien. Ze reageren fysisch en chemisch met elkaar om nieuwe moleculaire verbindingen te vormen, zodat het lek wordt gedicht. Een interessante ontwikkeling.

Deze conceptband vraagt wel om een heel ander model auto dan wat we momenteel gewend zijn, maar is dat niet een kwestie van wennen? In ieder geval nodigde Goodyear studenten van de Franse designschool ISD RUBIKA uit om een conceptauto te bedenken op maat van de Eagle 360 Urban conceptband. De studenten werkten nauw samen met de designers van Goodyear en bedachten de Vision UMOD, een voertuig voor de stad van morgen, aangepast aan de vereisten van de mobiliteit van de toekomst. Zie de video en droom weg in de toekomst….

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven