Ga naar hoofdinhoud

Utrecht wint Actemium Automation Award 2015

Hoe bedien je een limonadefabriek met je smartphone? Of was het andersom? (foto: Actemium)

Na een dag vol uiteenlopende automatiseringsopdrachten won team Industriële Automatisering 1 van Hogeschool Utrecht op donderdag 15 oktober 2015 in Veghel de achtste editie van de Actemium Automation Award. “In de media is steeds meer aandacht voor technische opleidingen. De markt vraagt daar ook om. Een initiatief zoals de Actemium Automation Award draagt bij aan de opwaardering van het technisch onderwijs,” aldus juryvoorzitter Willem van der Bijl, hoofdredacteur van vakblad Automatie-PMA.

De zogenaamde ‘challenges’ die de HBO-studenten engineering in het Edulab van Actemium in Veghel in teamverband aangaan zijn elk jaar anders. Maar het zijn altijd leveranciers van Actemium die de opdrachten bedenken en begeleiden. En het zijn ook telkens klanten die de teamprestaties beoordelen. Het is juist dit partnerschap dat de wedstrijd zo uniek maakt.

Verschillende opdrachten

Hoe bedien je een limonadefabriek met je smartphone? Hoe test je een machine, nog voordat deze is gebouwd? Hoe bepaal je het juiste veiligheidsniveau van een motorstarter? Slechts een paar voorbeelden van de pittige opdrachten die moesten worden uitgevoerd. Volgens Van der Bijl werd dit jaar opvallend gefocust en doelgericht aan die opdrachten gewerkt. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. De juryvoorzitter: “De interactie binnen de teams was groot. Maar het is opvallend dat teams per opdracht heel verschillend kunnen scoren. De ene challenge ligt hen duidelijk beter dan de andere. Een grotere diversiteit aan deskundigheid binnen een team leidt zeker tot een evenwichtiger resultaat.”

Er was tussendoor ook tijd voor ontspanning. Teamleden van University Racing Eindhoven vertelden over de door hen ontworpen en gebouwde elektrische raceauto, die ook live te bewonderen was. Aansluitend volgden de laatste challenges, waarna de prijswinnaars bekend werden gemaakt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven