Ga naar hoofdinhoud

Unieke toepassingen van kunststof glijlagers gezocht, maar wel snel!

In het ontwerp van dit offshore inspectieapparaat werden alleen maar kunststof lagers toegepast (foto: ToolTec Ltd)

Een offshore inspectie-apparaat, een drijvende catamaran en een bestuurder-assistentiesysteem voor mensen met beperkte mobiliteit. Wat ze gemeen hebben is het buitengewone gebruik van hoogwaardige kunststoffen in lagertechnologie waarmee ze in 2019 de manus onderscheiding wonnen. Een gezamenlijk initiatief, dat de kunststofspecialist igus elke twee jaar aankondigt, is nu op zoek naar unieke toepassingen met glijlagers. De winnaar zal een prijzengeld ontvangen van maximaal 5.000 Euro. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de manus award, biedt de jury een duurzaamheidsprijs aan. Inschrijven kan tot 12 februari, dus snel reageren is een must!

Maar liefst 445 inzendingen uit 32 landen deden mee aan de 2019 manus onderscheiding. De toepassingen liepen uiteen van industriële omgevingen zoals asperge-oogstmachines en het functionele leven in keukens tot aan lasermeettechnieken in de atletiek.

Offshore inspectie apparaat

Het grote aantal speciale inzendingen maakte het niet gemakkelijk voor de jury om de drie winnaars te kiezen. De Schotse uitvinders van een offshore inspectie-apparaat, de Duitse ontwikkelaar van een hogesnelheids-catamaran en een Frans bedrijf dat een bestuurder-assistentiesysteem ontwikkelde om mensen in staat te stellen met een loophandicap auto te rijden, waren de gelukkigen.

Kunststof glijlagers en geleidingen

In het ontwerp van het Schotse offshore inspectieapparaat van ToolTec Ltd. werden alleen polymeerlagers overwogen door de ingenieurs. De experts kozen voor de hoogwaardige kunststoffen van igus – inclusief iglidur glijlagers, drylin lineaire geleidingen en een e-ketting voor een veilige kabelgeleiding, die een 360-graden draaibeweging maakt. De componenten maken een smeringsvrije en dus onderhoudsvrije droge werking mogelijk en zijn bestand tegen zeewater.

ToolTec offshore inspection
ToolTec offshore inspectie apparaat met kunststof lagers (foto: ToolTec Ltd)

Veelzijdige toepassingen

“Er zijn in de afgelopen 10 jaar al meer dan 3000 verschillende inzendingen vanuit de hele wereld ontvangen door manus. Deze verschillende toepassingen laten de veelzijdige toepassingsmogelijkheden zien van kunststof glijlagers,” legt Tobias Vogel uit.

Vogel is Vice President en hoofd van iglidur glijlagers en drylin lineaire technologie bij igus GmbH en jurylid van de manus award. De inzendingstermijn voor manus 2021 award is gestart.

Nadruk op duurzaam

De manus award kent een prijzengeld van tot wel 5.000 Euro. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag, maken inzenders nu kans een groene manus onderscheiding te winnen. “De jury wil de onderscheiding gebruiken om een zeer speciaal duurzaam project te eren”, zei Tobias Vogel.

Alle gebruikers kunnen online hun inzending sturen tot 12 februari 2021. Alles is mogelijk, van een serietoepassing in de industrie tot individuele items. Er moet tenminste één prototype van de gepresenteerde toepassing zijn gebouwd.

igus manus award 2021
Ter gelegenheid van de tiende verjaardag, maken inzenders nu kans een groene manus onderscheiding te winnen

De winnaars worden door een deskundige vakjury geselecteerd, die bestaat uit mensen afkomstig uit de wereld van de wetenschap, industrie en specialistische media en wordt uitgereikt tijdens de Hannover Messe van 2021.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven