Ga naar hoofdinhoud

Uniek tweepolig vermogensrelais voor mobiele sector

De nieuwe uitvoering is oorspronkelijk ontwikkeld voor landbouwvoertuigen en nu als standaard aan het Kissling programma toegevoegd (foto: Kissling)

De 29-serie relais van Kissling – in de Benelux vertegenwoordigd door Rotero – is uitgebreid met een tweepolige uitvoering. Dit type maakt het mogelijk om in plaats van twee maar één relais toe te passen waarmee kosten- en tijdbesparingen zijn te realiseren. De nieuwe uitvoering is oorspronkelijk ontwikkeld voor landbouwvoertuigen en nu als standaard aan het programma toegevoegd. Getest en goed bevonden in de veeleisende praktijk.

Het Duitse Kissling heeft al decennia lang ervaring met het ontwikkelen en produceren van vermogensrelais die voldoen aan de beschermingsklassen IP67 en IP6K9K (6K = stofdicht, 9K = bestand tegen hoge druk en stoom). De serie 29 is daarbij ontwikkeld voor toepassingen die moeten voldoen aan de hoogste eisen. Hierbij valt te denken aan applicaties in het verdedigings- en luchtvaartbereik maar ook in bedrijfsvoertuigen en bouwmachines.

Nieuwe dubbelpolige uitvoering

De 29-serie is onlangs uitgebreid met een tweepolige uitvoering die oorspronkelijk is ontwikkeld voor landbouwvoertuigen. Door de goede en betrouwbare eigenschappen is besloten om deze component ook als standaard in het pakket op te nemen waarmee hij beschikbaar is voor alle industriële en voertuig toepassingen.

Compacter en goedkoper

De uitvoering met twee polen biedt als voordeel dat de machinebouwer nog maar één relais hoeft toe te passen in plaats van twee. Hierdoor kan hij compacter bouwen, de productiekosten verlagen (zowel met betrekking tot het investeren in componenten, magazijnkosten, als de tijd die nodig is voor de montage, inclusief aansluiten) en de onderhoudsbehoefte voor de eindgebruiker verlagen.

Algemene voordelen

Evenals de andere componenten uit deze serie kenmerkt ook de tweepolige variant zich door extreem korte schakeltijden en het feit dat er wordt gewerkt met ‘echte’ contacten. Geen sleepcontacten dus met een relatief hoog inbrandgevaar, maar contacten voorzien van een speciale laag (AgSnO: zilver-tinlegering) die de elektrische eigenschappen en vooral levensduur positief beïnvloedt.

Door een optimale magneetschakeling en een doordachte constructie biedt de component een hoge weerstand tegen schok- en trillingsbelastingen en een minimaal verlies van de contactspanning als gevolg van de hoge contactdruk. Tot slot hebben de relais een compacte bouwvorm, een lage houdstroom en is gebruik gemaakt van thermisch hoogstabiele isolatiematerialen. De aansluitingen en behuizing zijn beschermd tegen corrosie.

Technische specificaties:

  • nominale stroom: 2 x 300 A
  • nominale spanning: 12, 24 en 28 VDC
  • mechanische levensduur: twee miljoen schakelingen
  • montage: willekeurig (verschillende bevestigingsmogelijkheden en flenstypen beschikbaar).
  • opkomtijd: max 60 ms
  • afvaltijd: max 30 ms
  • omgevingstemperatuur: -40 tot +85 °C
  • beschermingsklasse: IEC 60529 & DIN 40050-9, IP67 (0,2 bar; 1 min) en IP6K9K
  • bestand tegen: oliën, brandstoffen, hydraulische vloeistoffen, alcohol en blusmiddelen.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven