Ga naar hoofdinhoud

Turck introduceert reeks innovatieve detectiesensoren

Turck heeft de eerste inductieve sensoren ter wereld ontwikkeld voor het detecteren van carbon fiber

Turck heeft onlangs de details bekendgemaakt van twee innovatieve type sensoren. De eerst noviteit is een reeks van drie inductieve sensoren voor het detecteren van carbon fiber. De tweede noviteit betreft een HF RFID schrijf-/leeskop voor direct gebruik in ATEX Zone 1/21. Volgens Turck zijn beide type sensoren wereldprimeurs.

Turck heeft de eerste inductieve sensoren ter wereld ontwikkeld voor het detecteren van koolstofvezels (carbon fiber). De sensorserie, waarvoor octrooi is aangevraagd, detecteert zowel koolstofvezels als geperste CFRP-onderdelen. De sensoren zijn  gebaseerd op verder ontwikkelde uprox-technologie en biedt daarom zeer grote schakelafstanden en maximale montageflexibiliteit – zoals nodig is voor fabrikanten van auto’s, windturbines of sportapparatuur en hun toeleveranciers.

Ongevoelig voor vervuiling

In vergelijking met de eerder gebruikte oplossingen op dit gebied bieden de nieuwe sensoren de volgende voordelen: Ten eerste zijn zij ongevoeliger voor vervuiling dan optische of capacitieve sensoren, en ten tweede zijn zij aanzienlijk goedkoper dan ultrasone sensoren.

Rechthoekig of schroefdraadvatontwerp

De sensoren zijn nu verkrijgbaar in drie uitvoeringen: als schroefdraadvatuitvoering in een M18 roestvrijstalen behuizing en als rechthoekige variant met een hoogte van 20 mm (QR20) of 40 mm (CK40). Beschermingsklasse IP68 en een uitgebreid temperatuurbereik van 0 tot 100°C garanderen een duurzaam betrouwbaar gebruik van de apparaten, die Turck aanbiedt als PNP-omschakelcontacten met een M12-connector.

HF RFID sensor voor ATEX zone 1/21

Turck breidt tevens zijn Industry 4.0-portfolio uit naar explosiebeveiligde gebieden en onderstreept daarmee zijn engagement als leverancier van end-to-end IIoT-oplossingen voor de procesindustrie. Met de TN-R42/TC-Ex bieden de automatiseringsspecialisten niet alleen ’s werelds enige HF RFID schrijf-/leeskop die gecertificeerd is voor direct gebruik in ATEX Zone 1/21, maar ook een betrouwbaar en eenvoudig alternatief voor toepassingen waar eerdere implementaties onmogelijk of zeer moeilijk waren.

Turck TN-R42TC-Ex
De nieuwe TN-R42/TC-Ex van Turck

Contactloze identificatie van verbindingen

De schrijf-/leeskop onderscheidt zich van explosieveilige identificatieoplossingen voor zone 1/21 door zijn uiterst compacte afmetingen en kan daarom ook worden geïnstalleerd in toepassingen waar de ruimte beperkt is. De slanke TN-R42/TC-Ex is daarom ideaal voor de contactloze identificatie van correcte slang- en flensverbindingen, die investeringen en productkwaliteit in de chemische en farmaceutische industrie garanderen.

HF RFID-systeem in het Ex-gebied

De interface-aansluiting van de TN-R42/TC-Ex werkt als een standaard schrijf-/leeskop voor het Ex-gebied. Hij wordt eenvoudig aangesloten op de Turck RFID-interfaceseries BL20 of TBEN en kan indien nodig ook in beschermende behuizingen in Zone 2/22 worden geïnstalleerd. Naast de slangidentificatie kan hij ook andere informatie verwerken, zoals stopcontact, gegevens, tijd of de vervuilingsgraad van de slang. De multiprotocoltechnologie van Turck maakt gegevensoverdracht naar het besturingssysteem mogelijk via drie ethernetprotocollen – Profinet, EtherNet/IP en Modbus TCP.

Toepassingspecifieke RFID-tags

Er zijn verschillende HF RFID-tagtypes beschikbaar die aan specifieke toepassingseisen zijn aangepast. HF RFID-tags met een wachtwoordfunctie zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor toepassingen met hoge eisen op het gebied van gegevensbeveiliging en toegangsbescherming.

Het uitgebreide HF RFID-systeem van Turck biedt een optimale oplossing voor verschillende identificatietaken in de farmaceutische industrie. Het garandeert een verbeterde veiligheid in de fabriek en de volledige traceerbaarheid van producten dankzij het end-to-end gebruik van RFID.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven