Ga naar hoofdinhoud

TU/e en FOM gaan samenwerken binnen Differ

Waterstofplasma in Differ's plasma-experiment Pilot-PSI.0 (foto: Differ).

De Technische Universiteit Eindhoven en de Stichting FOM gaan nauw samenwerken op het gebied van energieonderzoek. Centraal staat een nieuwe onderzoeksgroep die de TU/e inbrengt in het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (Differ) in Eindhoven. Ook hebben partijen afspraken gemaakt over het intellectueel eigendom en het gezamenlijk gebruik van grootschalige faciliteiten.

De nieuwe groep zal gaan werken aan zonnebrandstoffen en opslag van duurzame energie. Door gezamenlijke werving van internationaal toptalent willen de partners de excellentie in onderwijs en fundamenteel onderzoek op het gebied van duurzame energie bevorderen. De groep staat onder leiding van FOM-werkgroepleider en TU/e-hoogleraar prof.dr.ir. René Janssen. Daarnaast zal nog een internationale topwetenschapper op het gebied van energieonderzoek worden geworven.

De ambitie van het nieuwe samenwerkingsverband is het energieonderzoek nationaal en internationaal toonaangevend te laten zijn. De nieuwe groep die de TU/e inbrengt haalt de banden aan tussen dit onderzoeksinstituut en het universitaire onderwijs op dit gebied. Tegelijkertijd geeft de groep extra focus en massa aan de wetenschappelijke missie van het FOM-instituut.

Differ en TU/E delen faciliteiten

In 2015 verhuist Differ met honderdveertig medewerkers en alle onderzoeksfaciliteiten van de huidige locatie in Nieuwegein, naar een nieuw duurzaam laboratorium op de campus van de TU/e. De nieuwe groep die de TU/e inbrengt maakt deel uit van Differ en zal uiteindelijk uit zo’n twintig senior onderzoekers, promovendi en postdoctorale medewerkers bestaan.

Op de campus van de TU/e krijgen de medewerkers van Differ toegang tot alle faciliteiten van de universiteit. Het instituut blijft onafhankelijk en heeft een nationale rol, maar kan op dezelfde manier gebruik maken van diensten als een reguliere faculteit. Omgekeerd krijgen onderzoekers van de TU/E ook toegang tot Differ’s onderzoeksfaciliteiten, zoals het grootschalige plasma-experiment Magnum-PSI voor onderzoek naar wandmaterialen van fusiereactoren.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven