Ga naar hoofdinhoud

Trekdraad slagmeting in hydraulische cilinders

De SGH10 maakt gebruik van een trekdraad-mechanisme direct in de cilinder om de slag te meten (foto's: Siko)

In nauwe samenwerking en na intensief overleg met haar klanten, heeft Siko, in Nederland vertegenwoordigd door Isotron Systems, een nieuw meetsysteem ontwikkeld: de SGH10; een systeem voor het rechtstreeks meten van de slag in hydraulische cilinders. De cilinderslag wordt nauwkeurig direct in de cilinder gemeten via ‘trekdraad’-sensortechnologie. De connectoraansluiting voldoet aan IP69K.

Technologisch gezien gaat het SGH10-meetsysteem uit van een geheel andere technische aanpak dan andere meetsystemen die veelal zijn gebaseerd op magneto-restrictieve-, inductieve- en/of halltechnologie. In tegenstelling tot deze systemen maakt de SGH10 gebruik van een trekdraad-mechanisme dat direct in de cilinder wordt gebruikt om de slag te meten. De berekende MTBF-waarde (Mean Time Between Failure) is 235 jaar. De MTBF is berekend bij 60°C en volgens de EN/IEC61709 normering.

Werking

De kabel van het trekdraadmechanisme wordt aan de zuigerkop bevestigd. Wanneer de cilinder wordt verplaatst, wordt ook de kabel die is gewikkeld op de kabeltrommel, uitgetrokken. De rotatie van de kabeltrommel die daardoor ontstaat, wordt via de sensor contactloos omgerekend naar een waarde waarmee de lineaire afstand wordt uitgegeven. Dit maakt het mogelijk om de absolute positie van de cilinders altijd nauwkeurig weer te geven. De magneten die worden gebruikt om de rotatie te meten, worden afgetast door de elektronica die in de drukvaste basisplaat van de SGH10 is verwerkt. Deze elektronica is volledig ingekapseld aan de drukloze kant van het systeem. Het volledige meetsysteem is derhalve ingebouwd in de cilinder en is daardoor optimaal beschermd tegen externe omgevingsfactoren. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van meetsystemen die zijn aangebracht buiten de cilinder.

Lagere kosten door integratieSiko cilinder 3

Een ander aspect is de vermindering van de kosten voor de integratie van het systeem in een cilinder. Met de SGH10-slagmeting hoeft slechts een kleine draad aan de zuiger te worden gemonteerd, waar in andere meetsystemen de sensoren lange pennen of stangen hebben die geheel in de zuiger geïntegreerd moeten worden. Hierbij moeten de boorgaten netjes in de zuiger geboord worden. Dit is niet alleen een zeer nauwkeurig proces dat veel tijd kost, het is daardoor ook duur en het verzwakt de structuur van de zuiger.

Omdat de trekdraadsensor eenvoudig voor verschillende lengtes gekalibreerd kan worden, hoeft niet voor iedere slaglengte een andere sensor te worden toegepast. Hoe groter de slaglengte, des te groter de besparingen. Een ander belangrijk voordeel is dat de SGH10 ook gebruikt kan worden in telescopische cilinders. Dat biedt engineers nieuwe mogelijkheden bij het ontwikkelen van systemen in mobiele machines en voertuigen. De SGH10 bespaart geld door gereduceerde installatietijd en verminderde aanschaf van diverse componenten door standaardisering en modulaire toepassing. Onderstaande video maakt veel duidelijk.

i-NOVO Tech Award

Tijdens de beurs SPS IPC Drives 2015, die in november in Neurenberg plaatsvond, heeft Siko de SGH10 gepresenteerd. Naast de grote belangstelling van het de industriële bezoekers ontving Siko ook de i-NOVO Tech Award die door het prestigieuze ‘Directindustry online industry portal’ werd toegekend voor de beste technische innovatie voor het industriële productieproces.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven