Ga naar hoofdinhoud

TechniShow en ESEF geënt op innovatieve kennisoverdracht

Tijdens de TechniShow 2018 komen populaire thema's zoals Smart Industry, automatisering en 3D-printen aan bod (foto's Paul Quaedvlieg)

Van 20 t/m 23 maart vinden gelijktijdig de TechniShow 2018 en de ESEF 2018 plaats. In de Jaarbeurs in Utrecht gaat het vooral over innovatieve kennisoverdracht. Diverse beursthema’s, lezingen en nieuwe onderwerpen behandelen populaire onderwerpen als Smart Industry, automatisering, en 3D-printen.

Ilse Bloot-Blokland, Projectmanager Marketing en Communicatie bij FPT VIMAG vertelt: “Uit onderzoek blijkt dat er ontzettend veel behoefte is aan meer informatie over trends zoals IIoT, Big Data, procesoptimalisatie, automatisering en 3D-printen. De TechniShow gaat dit jaar praktisch inzetten om vragen over deze trends in de industrie te beantwoorden. Na een bezoek aan de beurs moet een bezoeker een antwoord hebben op de vragen ‘wat is het, wat zijn de voordelen voor mijn bedrijf, waar begin ik en hoe kom ik bij een Fieldlab? Dat willen we bereiken met de nieuwe opzet.”

Smart Industry helpdesk

Nieuw op de TechniShow is het onderwerp Matchmaking. Deze optie stelt bezoekers in staat om in contact te komen met exposanten, maar ook met andere bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat de vraag naar kennis enorm groot is. Met Matchmaking heeft de organisatie nu een platform bedacht, waarbij het mogelijk is om met elkaar in contact te komen en ervaringen en succesverhalen uit te wisselen, met als doel om van elkaar te leren. Een onderwerp waar op dit moment veel vraag naar is, is het containerbegrip Smart Industry. Voor dit onderwerp zal er een heuse Smart Industry helpdesk aanwezig zijn op de beurs. Deze helpdesk gaat een extra bijdrage leveren aan alles rondom het slimmer maken van de maakindustrie. Daarnaast zullen bezoekers dit jaar eindelijk ook praktische voorbeelden van Smart Industry zien.

Additive Manufacturing

De TechniShow en ESEF kennen naast Smart Industry nog een paar andere thema’s, waaronder industrieel 3D-printen, rol van de mens en internationaal ondernemen. In 2016 is industrieel 3D-printen voor het eerst als thema onder de aandacht gebracht. Toen om bewustzijn te creëren over de eventuele mogelijkheden van de technologie. Inmiddels zijn we twee jaar verder en hebben de meeste mensen in de industrie gehoord van Additive Manufacturing (AM). Toch worstelen veel bedrijven nog met de vraag of AM voor hun toepassingen interessant kan zijn, met welke printtechniek ze moeten starten, wat voor randapparatuur ze nodig hebben en of het sowieso iets oplevert. Het thema industrieel 3D-printen gaat daarom inhoud geven aan de praktische kant van de opbouwtechniek. Er wordt bijvoorbeeld heel sterk gekeken naar het voortraject van een geprint product om te laten zien dat de ontwerpfase cruciaal is voor AM en dat de denkwijze hiervoor compleet anders kan zijn dan bij het ontwerpen van conventionele producten.

Omgaan met veranderingen

Een ander thema dat onder de aandacht wordt gebracht is de rol van de mens. De mens is nog altijd vrij uniek in de maakindustrie maar toch worden steeds meer taken overgenomen door automatiseringsoplossingen. Op de beurs zal informatie vindbaar zijn over hoe werknemers en automatisering samen kunnen worden gebracht in een bedrijf. Het opleiden van werknemers zal hierin een speerpunt zijn, omdat hun rol in de toekomst sterk zal veranderen.

Op de ESEF staan veel bedrijven op het gebied van toelevering, uitbesteden, productontwikkeling en engineering.

Met de vele veranderingen in de wereld en de invloed die die veranderingen kunnen hebben op de bedrijfsvoering en de sector, heeft de beursorganisatie ook het thema internationaal ondernemen in de wereld geroepen. Onzekerheden zoals de brexit, de invloed van Trump, het klimaatakkoord en de diverse spanningen in de wereld zijn factoren om rekening mee te houden. Op de beurs wordt duidelijk hoe je als bedrijf hiermee om kan gaan.

Bijna vol

De vooruitzichten voor de TechniShow 2018 en de ESEF 2018 zijn meer dan goed te noemen en de organisatie gaat dit jaar voor het eerst sinds 2008 uit van een compleet uitverkochte beurs. “De stemming in de markt is ontzettend goed en dat zie je terug in de hoeveelheid exposanten die we op de TechniShow mogen begroeten”, vertelt Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG. “FPT-VIMAG is eigenaar van de TechniShow en ons doel als vereniging is om business te genereren voor onze leden en exposanten. Daar is TechniShow het perfecte platform voor. Om het daarnaast zo interessant mogelijk te maken voor de bezoekers, hebben we samen met Jaarbeurs de voorgaande edities geëvalueerd en met die gegevens het concept voor dit jaar vernieuwd. Naast meer exposanten gaan we daarom ook uit van meer bezoekers.”

Verbindende schakel tussen ESEF en TechniShow

Traditiegetrouw wordt in dezelfde week naast de TechniShow ook de ESEF georganiseerd. Om beide beurzen meer met elkaar te verbinden is dit jaar de corridor tussen de beide beurzen volledig aangepast. De centrale corridor zal daarom een nieuwe functie krijgen om de Make (TechniShow) en Buy (ESEF) met elkaar te verbinden. De corridor zal een inspirerende start gaan bieden. Dit wordt gerealiseerd door innovaties tentoon te stellen die de kracht van de maakindustrie laten zien. Vanuit dat perspectief gaat de corridor doorverwijzen naar de juiste sectoren in de beurshallen.

De vernieuwde openingstijden van TechniShow 2018 zijn:

  • Dinsdag 20 maart 2018 10.00 – 19.00 uur
  • Woensdag 21 maart 2018 10.00 – 19.00 uur
  • Donderdag 22 maart 2018 10.00 – 21.00 uur
  • Vrijdag 23 maart 2018 10.00 – 17.30 uur

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven