Ga naar hoofdinhoud

Strategische samenwerking Airbus en Dassault

Door de samenwerking met Dassault Systèmes kan Airbus de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig veranderen en vernieuwen (foto: Airbus).

Airbus en Dassault Systèmes zijn een samenwerking aangegaan voor het implementeren van driedimensionale ontwerp-, engineering-, manufacturing-, simulatie- en intelligence-applicaties. Beide concerns hebben hiertoe een overeenkomst met een looptijd van vijf jaar getekend. Met de samenwerking zet Airbus een grote stap in zijn proces van digitale transformatie. Dit proces moet leiden tot een nieuw Europees industrieel ecosysteem op het gebied van lucht- en ruimtevaart.

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Airbus het 3DExperience platform van Dassault Systèmes in gebruik. Hierdoor kan de vliegtuigfabrikant zijn businessprocessen – van ontwerp tot operations – volledig met elkaar integreren op basis van één datamodel. Dit maakt het voor Airbus mogelijk in al zijn divisies en productlijnen maximaal te profiteren van het zogeheten Digital Design, Manufacturing and Services (DDMS)-principe.

Strategische samenwerking

Bedrijven die gebruiken maken van DDMS kunnen grote stappen maken als het gaat om nieuwe productontwerpen, operationele prestaties, support en onderhoud. Maar ook op het gebied van klanttevredenheid en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen biedt DDMS volop kansen.

Een voorbeeld hiervan zijn de mogelijkheden die DDMS biedt voor het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigmodellen. In plaats van alle ontwerp- en productiestappen achter elkaar te doorlopen, is het nu mogelijk om veel van deze activiteiten parallel aan elkaar uit te voeren. Hierdoor kan de samenwerking met onder andere productiepartners drastisch worden verbeterd. Dit levert aanzienlijke kostenvoordelen op, maar bijvoorbeeld ook een beduidend snellere time-to-market.

Processen stroomlijnen

Airbus heeft het niet simpelweg over digitalisering of het introduceren van een 3D-ervaring. Het bedrijf kan nu de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig veranderen en vernieuwen. Hierbij gaat de vliegtuigbouwer al zijn processen stroomlijnen en versnellen, zodat hij de tevredenheid van de klanten verder kunnen verbeteren.

Airbus wil een nieuw model ontwikkelen voor de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie op basis van ‘state of the art’ technologie. Het doel hierbij is een robuuste productieomgeving creëren die een forse winst oplevert als het gaat om de snelheid waarmee het concern producten ontwikkeld.

In de ogen van Dassault Systèmes komen technologie, wetenschap en kunst nergens zozeer bij elkaar als in de luchtvaart. De lucht- en ruimtevaartindustrie staat bekend om haar snelle ontwikkelingen. Die gaan sneller dan in andere bedrijfstakken. Deze industrie ontwikkelt nieuwe innovaties en diensten van zeer hoge kwaliteit. Dit gebeurt in een omgeving die zeer complex is en bovendien streng gereguleerd. Het 3DExperience platform helpt Airbus deze digitale transformatie verder te versnellen en een beter inzicht in het totale ecosysteem te verwerven voor het leveren van nieuwe producten en diensten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven