Ga naar hoofdinhoud

Speciale afdichting van FST voor hygiënische hogedrukklep

Freudenberg Sealing Technologies ontwikkelde voor Bardiani Valvole een nieuw afdichtingsconcept voor hygiënische hogedrukkleppen. (foto: FST)

Kleppen zijn onmisbare componenten in de hygiënisch gevoelige systemen van de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie. Met een nieuwe klep met enkele zitting heeft de Italiaanse klepfabrikant Bardiani Valvole de enige hogedrukklep gelanceerd voor hygiënetoepassingen die zijn gecertificeerd volgens 3-A sanitaire normen. De gebruikte afdichtingstechniek is speciaal hiervoor ontwikkeld door Freudenberg Sealing Technologies (FST).

Er zijn 3-A-sanitaire hogedrukkleppen beschikbaar. De certificering van deze wereldwijd aanvaarde hygiënenormen omvat zowel het ontwerp als de fabricage van componenten die in contact komen met voedsel. De afdichtingen die nodig zijn voor de nieuwe klepconstructie moeten daarom ook voldoen aan de hygiëne- en ontwerpspecificaties.

Het was noodzakelijk om een nieuwe hoofdstangafdichting te ontwikkelen die geschikt is voor toepassingen tot 150 bar. Bardiani Valvole benaderde Freudenberg Sealing Technologies met deze vereisten. Daarnaast zou de nieuwe afdichtingsoplossing ook bruikbaar moeten zijn in de vorige generatie van de hogedrukklep.

Hogedrukklep

Het resultaat van het gezamenlijke ontwikkelingswerk is een afdichting bestaande uit een afdichtlip van EPDM 302 of Fluoroprene XP 43 in combinatie met een steunring van PTFE. De ontwikkelaars zijn geïnspireerd door het ontwerp van een beproefde asafdichting en een O-ring met een steunring.

Om het ontwikkelproces zo snel en zuinig mogelijk te laten verlopen, liet het ontwikkelteam aanvankelijk zonder gereedschap prototypes maken. Met deze monsters zijn de afdichtingen gevalideerd. Het ontwerp van de afdichting, die volgens hygiënische ontwerpspecificaties vrij is van dode ruimtes, voorkomt dat resten van proces- en reinigingsmedia bezinken. Het afdichtingsontwerp voldoet daarmee aan alle relevante eisen voor toepassingen in de dranken- en voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie.

Beide gebruikte materialen worden gekenmerkt door een goede thermische weerstand en goede mechanische eigenschappen. Ze voldoen ook aan de strenge eisen voor gebruik in CIP-/SIP-processen (Cleaning In Place/Sterilization In Place).

Afdichtingsmaterialen

Het resultaat van de combinatie van nieuwe afdichtingsgeometrie en beproefde materialen is een klantspecifieke afdichtingsoplossing op basis van klantvereisten, binnen een kort ontwikkelingsproces, zonder gereedschapskosten. Na een uitgebreide test van de monsters op hun eigen testbank, was Bardiani Valvole tevreden met het resultaat van de samenwerking.

Voor Freudenberg Sealing Technologies was het verzoek van Bardiani Valvole voor een hygiënische hogedruk stangafdichting op het eerste gezicht een grote uitdaging. Het bedrijf slaagde er in om snel een oplossing te presenteren, niet alleen op papier, maar ook met een monster voor kortetermijnvalidatie van de nieuwe afdichtingen. Met deze afdichtingsoplossingen is de nieuwe klep van Bardiani Valvole het eerste hogedruk klepsysteem dat is gecertificeerd volgens 3-A sanitaire normen voor de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven