Ga naar hoofdinhoud

Siemens Hengelo assembleert 15 MW gasturbines

Siemens heeft van het consortium dat de Trans Adriatic Pipeline bouwt de order gekregen voor zes turbocompressortreinen, elk aangedreven door een in Hengelo geassembleerde SGT-400-gasturbine met een vermogen van 15 MW (foto: Siemens)

Siemens heeft van het consortium dat de Trans Adriatic Pipeline bouwt de order gekregen voor zes turbocompressortreinen, elk aangedreven door een in Hengelo geassembleerde SGT-400-gasturbine met een vermogen van 15 megawatt. De Trans Adriatic Pipeline (TAP) ontsluit de zogeheten Southern Gas Corridor (Zuidelijke Gascorridor) naar Europa. De installatie staat gepland voor 2017 en naar verwachting wordt de pijpleiding eind 2019 in gebruik genomen.

De pijpleidingen die de Southern Gas Corridor vormen, transporteren straks aardgas uit het gasveld Shah Deniz II in Azerbeidzjan in de Kaspische Zee naar Europa. De TAP is de ontbrekende schakel die nodig is om de exploitatie van dit aardgasveld mogelijk te maken. De 878 kilometer lange Trans Adriatic Pipeline sluit aan op de Trans Anatolian Pipeline aan de Turks-Griekse grens bij Kipoi, doorkruist vervolgens Griekenland, Albanië en de Adriatische Zee, en komt in Zuid-Italië weer aan land. Het aanlandingspunt in Italië biedt tal van mogelijkheden voor het verdere transport van het aardgas naar belangrijke Europese markten, zoals Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

“Dankzij onze grote ervaring en ons brede productportfolio is Siemens gekozen om een bijdrage te leveren aan de TAP, ter ontsluiting van de Southern Gas Corridor die zorgt voor een betrouwbaar en efficiënt gastransport naar Europa,” aldus Huub Banus, locatiemanager van Siemens in Hengelo. “We kunnen onze opdrachtgevers van de pijpleiding helpen bij het verlagen van de risico’s en zorgen voor een veilige en betrouwbare exploitatie tegen minimale totale gebruikskosten over de gehele levenscyclus. Met onze uitgebreide technische expertise en onze beproefde staat van dienst wordt gewaarborgd dat alles precies werkt zoals het moet.”

Elk van de zes gasturbine-aangedreven compressortreinen bestaat uit een in Hengelo geassembleerde industriële gasturbine SGT-400 en een STC-SV-barrel-compressor van Siemens. Siemens levert drie compressortreinen aan het compressorstation in Kipoi in Griekenland. Dit is het begin van de TAP aan de grens met Turkije. In Albanië ligt het aanlandingspunt van de TAP 17 kilometer ten noordwesten van de plaats Fier, op circa 400 meter van de kustlijn. De overige drie units worden in het compressorstation nabij Fier geïnstalleerd. Hier wordt het aardgas op een druk van 130 bar gebracht en over een lengte van 105 kilometer over de zeebodem van de Albanese naar de Italiaanse kust vervoerd. “Vanwege haar expertise, kennis en uitstekende veiligheidsscore is voor Siemens gekozen voor de levering van zeer betrouwbare gasturbine- en turbocompressor-units, die een belangrijk onderdeel zijn van onze pijpleiding,” aldus Ian Bradshaw, algemeen directeur van het TAP-consortium.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven