Ga naar hoofdinhoud

Siemens druk op de Noordzee

Siemens installeert de netverbinding voor het Dudgeon offshore windpark (foto Statoil).

Siemens is de afgelopen tijd actief bezig geweest op de Noordzee. Onlangs werd een netverbinding voor het Dudgeon offshore windpark geïnstalleerd en vorige week werd nog de laatste van de 150 windturbines van het Gemini Offshore Windpark geplaatst.

Vanaf 2017 zal het Dudgeon offshore windpark meer dan 410.000 Britse huishoudens van duurzame stroom voorzien en Siemens levert hiervoor een belangrijke bijdrage. De cruciale verbinding met het hoogspanningsnet, waarmee de door de windturbines opgewekte energie naar het vasteland wordt vervoerd, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Het bovendeel van het onderstation werd vanuit Sembmarine SLP in Lowestoft vervoerd om te worden geïnstalleerd in het windpark, dat zich op 32 kilometer ten noorden van Cromer voor de kust van Norfolk bevindt.

Gemini Offshore Windpark

Van Oord’s offshore installatieschip Aeolus en de Pacific Osprey, hebben sinds februari alle 150 4.0 MW-windturbines van Siemens geïnstalleerd. Na een succesvolle testfase leveren de eerste turbines al stroom aan het energienet. De komende periode worden de overige turbines aangesloten en uitgebreid getest. Het windpark zal medio 2017 volledig operationeel zijn. “De plaatsing van de 150e en laatste windturbine van het windpark op zee is een prachtige gebeurtenis,” vertelt Matthias Haag, CEO van Gemini. “Na een voorspoedige installatie van de fundaties, de offshore high voltage-stations en 210 kilometer exportkabels, is ook de turbine-installatie volgens planning verlopen. We zijn trots op iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de veilige bouw van Gemini.”

Samenwerking Gemini, Siemens en Van Oord

De Nederlandse CO2-uitstoot zal door het windpark naar verwachting met 1,25 miljoen ton per jaar afnemen. Daarmee draagt Gemini bij aan het behalen van de doelstellingen voor duurzame energie van Nederland en de Europese Unie. Van Oord en Siemens waren verantwoordelijk voor de plaatsing van de windturbines. “De installatie liep geheel volgens schema,” aldus Didi te Gussinklo Ohmann, project directeur van Van Oord. “We zijn uiterst tevreden over de samenwerking tussen Gemini, Siemens en Van Oord. We kijken terug op een zeer succesvolle uitvoering van een groot en complex project, wat een positieve bijdrage heeft in de ontwikkeling en het competitief maken van de offshore windindustrie.”

“De aanleg van het windpark verliep volgens plan,” zegt David Molenaar, divisie-directeur van Siemens Wind Power Nederland. “We zijn erg blij met deze prestatie. De turbines worden namelijk rechtstreeks vanuit de havenplaats Esbjerg uit Denemarken naar het park in de Noordzee gebracht en geplaatst. De volgende stap is het onderhoud aan het park dat we, vanuit de Eemshaven met grotendeels Nederlandse monteurs, de komende vijftien jaar zullen gaan uitvoeren.” Wim van Lieshout, algemeen directeur van afval- en energiebedrijf HVC is verheugd met het bereiken van deze mijlpaal: “de geproduceerde groene energie levert straks een forse bijdrage aan de verduurzaming van onze 52 aandeelhoudende gemeenten en waterschappen.”

“Dat alle windturbines nu in het windpark staan is een bijzonder moment”, vertelt John Brace, CEO van Northland Power Inc. “Het is mooi om te zien dat het windpark voorspoedig gebouwd wordt en in Nederland een belangrijke rol vervult in de overgang naar een duurzame toekomst.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven