Ga naar hoofdinhoud

Siemens biedt real-time tracking systeem voor corona veilige productie

Door de interactie van draagbare RTLS-transponders met infrastructurele apparatuur kan het verkeer van werknemers in alle duidelijk afgebakende gebieden worden gevolgd, met inachtneming van alle toepasselijke regelgeving op het gebied van gegevensbescherming (foto: Siemens)

Siemens gebruikt een combinatie van hardware en software om een nieuwe oplossing te bieden voor de uitdagingen waarvoor ondernemingen zich gesteld zien als gevolg van de COVID-19-pandemie. De geïntegreerde ‘digital twin’ helpt de onderneming de veiligheid van werknemers te simuleren, de inrichting van werkgebieden te testen en te optimaliseren, veiligheidsmaatregelen te valideren en daarmee toekomstbestendige productielijnen te ontwerpen. 

Het is niet alleen een kwestie van het opnieuw opstarten van operationele processen met nieuwe normen; de veiligheid van elke individuele werknemer wat betreft het bewaren van de juiste afstand zal in de toekomst ook een steeds grotere rol spelen.

Draagbare RTLS-transponders

Het Simatic RTLS Real-Time Locating System biedt ondernemingen een middel om de onderlinge afstand tussen werknemers te meten, te bewaken en te handhaven. Door de interactie van draagbare RTLS-transponders met infrastructurele apparatuur kan het verkeer van werknemers in alle duidelijk afgebakende gebieden worden gevolgd, met inachtneming van alle toepasselijke regelgeving op het gebied van gegevensbescherming.

Waarschuwingssignaal 1,5 meter

De additionele SieTrace-software van Siemens verwerkt de locatiegegevens van de transponders met behulp van een algoritme en bepaalt de onderlinge afstanden tussen werknemers. Als de onderlinge afstand kleiner wordt dan 1,5 meter wordt een waarschuwingssignaal naar alle betrokkenen gestuurd via het e-link-display van de transponder. Dit zorgt ervoor dat de juiste onderlinge afstand op het bedrijfsterrein continu kan worden geïmplementeerd.

Als de onderlinge afstand kleiner wordt dan 1,5 meter wordt een waarschuwingssignaal naar alle betrokkenen gestuurd via het e-link-display van de transponder

Hotspot corona gebieden snel identificeren

Bovendien kunnen in het geval van een risico-scenario de werknemers die mogelijk risico lopen snel en betrouwbaar worden geïdentificeerd. Daarnaast kunnen de real-time gegevens die door de Simatic RTLS worden aangeleverd, worden gecombineerd met een ‘digital twin’ van de echte productieomgeving.

Mocht een werknemer met COVID-19 worden besmet, dan kunnen ondernemingen nagaan, welke werknemers mogelijk onderling contact hebben gehad. Mogelijke ‘hotspot’ voor gebieden met een hoog risico kunnen snel en eenvoudig worden geïdentificeerd.

Nauwkeurige locatiegegevens

Met deze nauwkeurige kennis over de locatie van de risicogebieden kunnen veiligheidsconcepten voor deze gebieden snel worden geoptimaliseerd. Grote kostenintensieve hygiënemaatregelen voor de hele vestiging kunnen op deze wijze worden vermeden ten gunste van een focus op specifieke gebieden.

De transparantie die wordt geboden door verplaatsingsdata van de Simatic RTLS kan ook andere toepassingen in de onderneming ten goede komen. Dankzij de informatie op basis van positiegegevens voor de digitale tweeling beschikt de onderneming over een uitgebreid overzicht van de materiaalstroom, bestelinformatie of mogelijke probleemgebieden voor de hele onderneming.

Met nauwkeurige locatiegegevens kunnen tijdrovende zoekopdrachten worden geminimaliseerd of knelpunten volledig worden vermeden, terwijl de doorvoer en efficiëntie in de onderneming kunnen worden verhoogd. Real-time lokalisatiesystemen ondersteunen de succesvolle implementatie van veiligheidsconcepten, terwijl ze ook mogelijkheden aantonen voor het optimaliseren van innovatieve productie- en logistieke concepten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven