Ga naar hoofdinhoud

Schneider Electric en Invensys zijn vooral complementair

Slechts een deel van het uitgebreide programma van Schneider Electric voor de elektrotechniek en industriële automatisering (foto: Schneider Electric).

In de zomer van 2013 kondigde Schneider Electric aan, dat het een bod op de aandelen Invensys had gedaan. Half januari dit jaar konden de transacties worden afgerond. AandrijfTechniek sprak met Jan-Willem Nijman, Vice President Industry bij Schneider Electric Nederland, over de achtergronden van de overname en de impact op de Nederlandse markt.

Nijman blijft er op terugkomen, dat de activiteiten van Invensys vooral complementair zijn aan die van Schneider Electric. “Qua productrange en markten zitten we steeds in aangrenzende marktsegmenten. Er is nauwelijks sprake van overlap van productlijnen of markten. Schneider Electric komt uit de wereld van de elektrotechniek, terwijl de grote ondernemingen binnen Invensys (Foxboro en Triconex) sterk zijn in de zwaardere chemische industrie, met name in de olie- en gaswinning en in raffinaderijen.”

Ook producten complementair

Ook op productniveau zijn beide partijen vooral aanvullend. Zowel Scheider Electric als Invensys heeft een sterke positie op de Scada-markt met respectievelijk Vijeo Citect en Wonderware. Alleen de eindklanten zijn wezenlijk anders.

In het verleden werd de combinatie Scada/PLC vaak vergeleken met een DCS (Distributed Control System, procesbesturing). Maar in de praktijk zijn het gescheiden werelden. In de DCS-wereld zijn systemen vanuit een integraal concept ontwikkeld zijn om maximale beschikbaarheid te halen. Vooral de focus op veiligheid en ‘what if’ vraagstukken hebben een veel grotere impact dan in industrieën waar traditionele Scada/PLC concepten worden ingezet.

Maar we mogen ook de kracht en mogelijkheden van een PLC niet onderschatten. “Een moderne PLC heeft veel rekenkracht en kan complexe processen aan, compleet met motion control en vision. Een PLC zorgt voor hoge snelheden, open communicatie en snelle coördinatie. In de PLC-wereld zie je veel meer innovatieve toepassingen dan in de DCS-markt, zeker als je over de verpakkingsindustrie praat”, aldus Nijman.

Situatie in Nederland

Op papier is een overname snel geregeld, in de praktijk gaat het niet zo vlot. Per land, merk en productgroep moeten plannen worden opgesteld, moeten (financiële) systemen op elkaar worden afgestemd, en er zijn mensen bij betrokken. Daarbij zal Schneider Electric de nodige zorgvuldigheid betrachten. Nijman bespeurt al wel een goede interactie van Schneider Electric met Wonderware en Foxboro. We kunnen een heleboel van elkaar leren, technisch maar ook qua kennis, projectmanagement en logistieke concepten.

Een aantal andere ondernemingen uit de overgenomen groep opereert in terreinen die nieuw zijn voor Schneider Electric. Nijman kan ze nog niet helemaal plaatsen. “Eliwell levert koelsystemen voor met name de agrarische en voedingsmiddelenindustrie. Met hun systemen zitten ze dicht tegen bestaande elektrotechnische en automatiseringsoplossingen van Schneider Electric aan. Eurotherm in Alphen aan den Rijn heeft expertise in ovenregelingen en vormt qua applicaties ook weer een uitbreiding voor Schneider Electric. Gaandeweg verwacht ik nog meer van dit soort synergieën.”

Het volledig artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven