Ga naar hoofdinhoud

Ruimtebesparende energietoevoer guidelok swing maakt zwenkkranen veiliger

igus heeft daarom de guidelok swing ontwikkeld, het enige energietoevoersysteem in zijn soort ter wereld

Energie- en datakabels die aan zwenkkranen hangen, vormen vaak een risico. Door onzorgvuldig verplaatsen van lasten, vorkheftrucks of andere zwenkkraansystemen in de directe omgeving kunnen deze verstrikt raken en afgescheurd worden. igus heeft daarom de guidelok swing ontwikkeld, het enige energietoevoersysteem in zijn soort ter wereld. Het kan direct in de T-balkcontour worden ingebouwd en dankzij een speciaal kantelsysteem kan het kosteneffectief worden gebruikt voor lange balklengtes op een slijtagearme manier. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk.

Zwenkkranen zijn niet meer weg te denken uit de industrie. Ze transporteren allerlei soorten werkstukken – naar laadperrons, verwerkingsmachines en montagestations. Storingen kunnen echter altijd optreden – bijvoorbeeld wanneer hangende kabellussen worden beschadigd door een vorkheftruck tijdens het lossen van een werkstuk. Het resultaat is stilstand, ongeplande reparatiekosten en zelfs productievertragingen.

Energie en datakabels

“Om de systeemveiligheid en productiviteit te verhogen, hebben we een nieuw energietoevoersysteem ontwikkeld, de guidelok swing”, zegt Theo Diehl, Head of Industry Management Cranes bij igus. “Energie- en datakabels hangen niet meer in de lucht, maar bewegen dankzij de bijzonder slanke, ruimtebesparende constructie direct in de liggercontour van de zwenkkraan. Ze blijven buiten het bereik van gehesen lasten, industriële voertuigen of andere zwenkkranen.”

Ontwerptruc waarborgt uitvalbestendige werking

Het systeem werkt als volgt: de energie- en datakabels zijn gemonteerd in een kabelrups van hoogwaardig kunststof. De onderloop rust op de T-balkflens en is verbonden met de trolley. In tegenstelling tot traditionele kabelrups-toepassingen, verplaatst de guidelok swing de onderloop. De bovenloop wordt door de schommelelementen van de guidelok swing boven de trolley gehouden.

Bij een klassieke beweging van een kabelrups glijdt normaal gesproken de bovenloop over de onderloop. igus heeft echter een ontwerptruc geïntroduceerd: om de 800 millimeter worden tuimelaars op de T-balk-dwarsverbinder. Wanneer de bovenloop passeert, duwt de radius van de kabelrups de tuimelkleppen omhoog en grijpt aan. Bij de tegengestelde beweging gaan de kleppen als een luik open en laten de bovenloop weer los.

Geringe slijtage

Het voordeel is dat de boven- en onderloop elkaar nooit raken. Slijtage is daardoor gering, waardoor de levensduur van het energietoevoersysteem wordt verlengd. “Een ander voordeel is dat de guidelok swing de noodzaak van een geleidegoot overbodig maakt, omdat de kabelrups op zijn plaats wordt gehouden door de tuimelaars en niet zijdelings kan uitbreken”, zegt Diehl. “Het energietoevoersysteem is daarom ook kostenbesparend, aangezien het ongeveer evenveel kost als het klassieke festoonsysteem”. Ook kunnen bestaande systemen sneller worden omgebouwd doordat er geen geleidegoot is.

De eerste gebruikers zijn overstag

SEW-Eurodrive maakt als eerste gebruik van het nieuwe geleidingssysteem. De Duitse fabrikant van aandrijftechniek heeft in zijn fabriek in Gauteng, Zuid-Afrika, een binnenkraan uitgerust met de guidelok swing. De kraan verplaatst onderdelen voor chemische reiniging met een hogedrukreiniger. “Aanvankelijk overwogen de ingenieurs om met klassieke festooning-systemen te werken”, herinnert Diehl zich. “Maar Sales Manager Marius Ferreira van onze partner Stahl Cranes and Hoists overtuigde hen er snel van dat het nieuwe guidelok swing geleidingssysteem het risico op ongevallen verkleinde en de betrouwbaarheid van de kraan verhoogde.”

Het energietoevoersysteem voorkomt niet alleen botsingen met heftrucks, maar is ook chemicaliënbestendig en corrosievrij en vereist geen onderhoud of externe smeermiddelen. SEW-Eurodrive is enthousiast over de oplossing, net als een industrieel bedrijf in Zuid-Afrika, Barloworld, dat heeft aangekondigd samen te werken met Stahl Cranes and Hoists om geleidelijk meer zwenkkranen in zijn werkplaatsen om te bouwen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven