Ga naar hoofdinhoud

Rolls-Royce levert batterijopslagsysteem van 60 MWh

Rolls-Royce levert grootschalig batterijopslagsysteem aan Semper Power om het Nederlandse elektriciteitsnet te stabiliseren (foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce heeft opdracht gekregen voor de levering en installatie van een grootschalig mtu EnergyPack QG batterijopslagsysteem op turnkey-basis aan het Nederlandse energiebedrijf Semper Power in Vlissingen. Het grootschalige batterijopslagsysteem, met een vermogen van 30 MW en een capaciteit van 60 megawattuur, wordt gebruikt om het Nederlandse elektriciteitsnet te stabiliseren. De order omvat ook algemene aannemersdiensten en de bouw van het gebouw en andere infrastructuur. Semper Power ontwikkelt en exploiteert energieopslagsystemen voor ontwikkelaars van wind- en zonneparken, distributienetbeheerders en industriële klanten.

Het grootschalige batterijopslagsysteem, met een capaciteit van 30 megawatt en een opslagcapaciteit van 60 megawattuur, wordt gebruikt voor netstabilisering in Nederland om elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen in het openbare net te integreren. Wanneer het systeem volledig is opgeladen, kan het 8.000 huishoudens een hele dag van elektrische energie voorzien. De mtu QG EnergyPack opslagoplossing van de business unit Power Systems van Rolls-Royce bestaat uit 168 batterij-eenheden, 7 omvormers en het intelligente besturingsplatform mtu EnergetIQ. Bij ingebruikname in het voorjaar van 2023 zal het het grootste energieopslagsysteem in Nederland zijn en een van de grootste in de EU.

Versnellen energietransitie

“Wij zien het als onze taak om de energietransitie te versnellen. Dat doen we met energieopslagsystemen die in tijden van overschot duurzame energie opslaan en vrijgeven wanneer de markt dat nodig heeft. Wij zijn verheugd Rolls-Royce als partner te hebben gevonden die met haar hoogwaardige oplossingen in dezelfde richting trekt als wij”, legt Dennis Schiricke, CEO SemperPower B.V., uit.

Batterijopslagsysteem van 60 MWh

Rolls-Royce levert sinds kort mtu EnergyPack QG grootschalige opslagoplossingen in combinatie met zijn batterijcontaineroplossingen. Deze bestaan uit modulaire eenheden voor capaciteit en vermogen en kunnen flexibel worden geconfigureerd tot elke gewenste grootte. De componenten omvatten geïntegreerde batterijkasten en het intelligente besturingssysteem mtu EnergetIQ. Ze worden voornamelijk gebruikt voor netdiensten, energiehandel en de integratie van hernieuwbare energiebronnen. Door hun modulaire ontwerp en hoge energiedichtheid kunnen ze flexibel worden aangepast aan projectspecifieke diensten en capaciteiten. Het mtu EnergetIQ besturingsplatform zorgt voor optimale prestaties en flexibiliteit.

Op weg naar net-zero uitstoot

“Met onze nieuwe grootschalige batterijopslagsystemen die de integratie van hernieuwbare energiebronnen in de stroomvoorziening ondersteunen, zetten we samen met onze klanten een nieuwe stap op weg naar net-zero uitstoot van broeikasgassen. We verheugen ons zeer op de samenwerking met Semper Power op dit gebied,” verklaarde Andreas Görtz, President Sustainable Power Solutions bij Rolls-Royce Power Systems.

Lees ook: RWE en VDL realiseren nieuw energieopslagsysteem in Moerdijk

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven