Ga naar hoofdinhoud

Rittal breidt programma koelaggregaten verder uit

Rittal breidt de serie Blue e+ uit met nieuwe varianten, onder meer deze met roestvast stalen behuizing (foto: Rittal).

Rittal heeft zijn programma energetisch efficiënte Blue e+ koelaggregaten verder uitgebouwd. De koeleenheden zijn er nu ook als dakopbouw en komen met name van pas als er geen ruimte is om de aggregaten aan de zijkant aan te brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval als meerdere schakelkasten naast elkaar staan. Met name voor de voedings- en genotmiddelenindustrie en voor de chemie zijn er nu ook uitvoeringen met roestvast stalen behuizing.

De versies voor dakopbouw zijn geschikt voor schakelkasten vanaf 800 mm x 600 mm (breedte x diepte) en hebben een koelvermogen van 1,3 kW. Met de aggregaten kunnen ook in de schakelkast geïnstalleerde apparaten zoals frequentieregelaars van bovenaf worden omstroomd met koude lucht. De koeling is ook in combinatie met de nieuwe VX24 schakelkast als geïntegreerde oplossing verkrijgbaar.

Koelaggregaten voor dakopbouw

Aggregaten voor dakopbouw zijn de eerste keus in de besturings- en schakelkastenbouw wanneer de warmte langs de bovenzijde van de kast naar buiten moet worden afgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer meerdere kasten naast elkaar zijn geplaatst en er geen ruimte is voor aanbouw aan de zijkant.

Omdat de omgevingslucht aan de voorzijde van het koelaggregaat wordt aangezogen en ook weer uitgeblazen, gelden er geen minimum afsntaden naar naastgelegen apparaten of een muur. Ook de luchtstroom binnen in de schakelkast is optimaal. De koude lucht wordt aan de voorzijde van de schakelkast uitgeblazen en voert zo de warmte vanaf de warmteproducerende apparaten zoals frequentieregelaar af.

Heat pipe plus compressor

De dakopbouwvarianten van de serie Blue e+ werken net zoals de al langer bestaande versies voor aanbouw aan de zijwand. Ze bestaan uit een combinatie van een heat pipe en conventionele compressortechnologie. Omdat bij de koeling via de heat pipe een compressor noch een pomp noodzakelijk is, is het enerfieverbruik van het aggregaat laag. Alleen de ventilator waarmee de lucht langs de warmtewisselaars wordt geleid, moet met elektrische energie worden gevoed. Deze koelmethode werkt efficiënt bij een groot temperatuurverschil tussen het inwendige van de schakelkast en de omgeving.

De compressor in het koelaggregaat werkt alleen wanneer een groter koudevermogen nodig is. En ook de koeling via de compressor is efficiënt: alle actieve componenten werken met in toerental geregelde aandrijvingen. Het koelvermogen is daardoor steeds precies zo groot als benodigd is, waardoor het energieverbruik wordt beperkt. De geringere temperatuurschommelingen in het inwendige van de schakelkasten leiden bovendien tot een langere levensduur van de geïnstalleerde componenten.

Ook in roestvast staal

De koelaggregaten van de serie Blue e+ zijn nu ook leverbaar in een uitvoering met roestvast stalen behuizing. Ze zijn leverbaar met koudevermogens van 1,6 kW tot 5,8 kW en zijn vooral geschikt voor toepassingen in de voedings- en genotmiddelenindustrie en in de procesindustrie waar een hoge bescherming tegen corrosie nodig is. De aggregaten in deze uitvoering voldoen aan beschermingsklasse IP55.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven