Ga naar hoofdinhoud

Rexroth brengt IO-Link naar de hydrauliek

Lage aansluitkosten voor componenten dankzij een M12-steker en een elektronisch typeplaatje (foto: Bosch Rexroth).

Bosch Rexroth ontsluit de voordelen van de open standaard IO-Link voor hydraulische actuatoren en sensoren. Gebruikers hebben daarmee parallel aan de veldbus directe toegang op alle in de actuator of sensor beschikbare data. Het doel hiervan is het verlagen van de aansluitkosten en het verhogen van de beschikbaarheid.

IO-Link zorgt voor de digitale communicatie van componenten en periferie met de besturing, parallel aan de veelgebruikte veldbussen. Met proportionele kleppen en drukschakelaars voegt Rexroth nu ook hydraulische actuatoren en sensoren aan dit netwerk toe.

De proportionele regelklep 4WRPEH en drukschakelaar HEDE10 zijn nu beschikbaar met een IO-Link interface. De aansluiting gebeurt via de decentrale snelle IO-Link master IP67 E/A System S67E. Gebruikers hebben daarmee parallel aan de veldbus directe toegang op alle in de actuator of sensor beschikbare data.

IO-Link in de hydrauliek

IO-Link zorgt voor uniformiteit en vereenvoudiging van de verkabeling met de standaard M12-steker met niet afgeschermde drie- of vijfdraads bekabeling. Hierdoor vervallen talrijke tijdrovende en foutgevoelige afzonderlijke handmatige bedradingen. Het ontwerpen van de apparaten gebeurt met de engineering tools van de betreffende PLC-fabrikanten.

Bij de voor Iot geschikte PLC-systemen van de serie ILC en bij de motion control systemen van het merk zijn alle componenten voor de communicatie gratis beschikbaar. Samen met IndraWorks Engineering zorgen ze voor directe toegang op ontwerp, parametrering en testen. De parameters kunnen steeds aan nieuwe omstandigheden worden aangepast.

Predictief onderhoud

Het elektronische genormaliseerde elektronische typeplaatje van de ‘plug and play’ apparaten van Bosch Rexroth beperkt de stilstandtypen van machines en installaties. Via de besturing met geautoriseerde toegang op afstand kunnen onderhoudstechnische tijdens de lopende productie bedrijfstoestanden als temperatuur, bedrijfsurenen foutstatus voor predictieve onderhoudsconcepten oproepen en evalueren.

Aldus herkennen ze slijtage en systeemfouten voordat uitvallen en machinestilstand optreden. De betreffende apparaten die onderhoud behoeven worden gelokaliseerd en weergegeven. Door IO-Link kunnen ook niet speciaal geschoolde medewerkers apparaten verwisselen. Ze identificeren de componenten via locatieaanwijzing en het elektronische typeplaatje en kunnen die eenvoudig door vergelijkbare componenten vervangen.

De IO-Link master voert de parametrering zelfstandig uit, zonder dat een technicus moet ingrijpen. De uitwisseling van componenten kan dus zonder fouten worden gegarandeerd.

Bosch Rexroth zal na de proportionele klep 4WRPEH en de drukschakelaar HEDE10 successievelijk meer hydraulische actuatoren en sensoren voorzien van een IO-Link interface.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven