Ga naar hoofdinhoud

Regeneratieve energie opslaan in plaats van afvoeren

In het XYZ-portaal gebruikt Ilsemann Automation de meer-assige servo-aandrijvingen van SEW-Eurodrive (foto's: SEW Eurodrive)

Bij handlingsystemen kunnen snel accelererende zware lasten de elektrische energiebehoefte van frequentieregelaars enorm laten pieken. Tegelijkertijd wordt tijdens het remmen regeneratieve energie gerecupereerd in het aandrijfsysteem. Voor Ilsemann Automation was het de uitdaging om de remenergie zo effectief mogelijk te gebruiken en te voorkomen dat deze energie in remweerstanden wordt afgevoerd.

Dunwandige kunststof bekers worden veel gebruikt in de voedingsindustrie. Gezien de miljoenen stuks die hiermee gemoeid zijn, zijn de eisen die aan de spuitgiettechnologie worden gesteld ongelooflijk hoog in termen van productiviteit, efficiëntie en beschikbaarheid.

Deze eisen gelden ook voor de technologie die de geproduceerde kunststof bekers uit het spuitgietsysteem haalt. Ilsemann Automation maakt hiervoor gebruik van een XYZ-portaal met meer-assige servo-aandrijvingen.

Een centrale voedingsmodule met geregelde tussenkringspanning van de MDP92A-serie van SEW Eurodrive voorziet de portaalaandrijvingen en andere rotatie-, transfer-, knik- en positioneer-assen in de DC-tussenkring van stroom.

Dubbellaagse condensator

In een nieuwe ontwikkeling integreert Ilsemann Automation een dubbellaagse condensator voor het bufferen van de vrijgekomen energie in de stroomvoorziening.

De energie-opslagmodule van de MOVI DPS-serie van SEW Eurodrive wordt tussen de voedingsmodule en de zeven MoviDrive frequentieregelaars geplaatst. Deze constructie heeft drie belangrijke voordelen: bedrijfszekerheid, energie-efficiëntie en beperking van piekbelastingen.

SEW Ilsemann Automation Aandrijftechniek
Een centrale voedingsmodule MDP92A voorziet de portaalaandrijvingen en andere assen in de DC-tussenkring van energie. De PES-modules zijn aan de linkerkant gerangschikt.

Energieconcept creëert voordeel

Met het nieuwe, in samenwerking met SEW Eurodrive ontwikkelde stroomvoorzieningssysteem heeft Ilsemann Automation een echt concurrentievoordeel verworven.

Het belangrijkste kenmerk van het systeem is de betrouwbaarheid op het gebied van spanningsschommelingen. Dankzij de tijdelijke opslag kunnen de systemen zonder extra beschermingsmaatregelen worden gebruikt in landen met een beperkte kwaliteit van het elektriciteitsnet.

Meer over dit innovatieve handlingsysteem, het egaliseren van schommelingen in de voeding en vooral de financiële investering en besparing leest u in de komende editie van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven