Ga naar hoofdinhoud

Positie-gebaseerde duw-/trekkrachtbewaking waarborgt veiligheid kraansystemen (video)

igus heeft het EC.PR-systeem speciaal ontwikkeld voor kabelrupsen met lange rijwegen vanaf 150 meter en langer

Een vergeten schroevendraaier in een kabelrups, een verbogen goot alsmede ijs, sneeuw en stortgoed kunnen al snel leiden tot een kostbare kraanstoring. Dit was voor igus aanleiding een nieuw duw-/trekkrachtbewakings-systeem te ontwikkelen. De EC.PR zorgt voor een nauwkeurige registratie van de krachtwaarden aan het zwevende meeneempunt en past de krachtlimieten aan. Dit voorkomt hoge reparatiekosten en schade aan het systeem.

Een systeemstoring is het slechtst denkbare scenario voor exploitanten van kranen. Vaak is er sprake van hoge kosten, niet alleen voor reparatie en onderhoud, maar vooral ook voor de stilstandstijd en niet geproduceerde goederen.

igus heeft het EC.PR-systeem speciaal ontwikkeld voor kabelrupsen met lange rijwegen vanaf 150 meter en langer, die gebruik maken van sensoren voor het bepalen van de duw-/trekkrachten van de kabelrups en automatisch uitschakelt wanneer een gedefinieerde kracht wordt overschreden. Dit kan een crash van het systeem voorkomen.

Integratie bestaande kranen mogelijk

Wanneer bijvoorbeeld een vreemd voorwerp de kabelrups binnendringt of wanneer de goot buigt, dan neemt de duw-/trekkracht op dat punt toe. Het systeem detecteert de gewijzigde waarde en schakelt het systeem uit.

igus

Met behulp van het nieuwe EC.PR-systeem, wordt de kracht voor het uitschakelen van de trolley automatisch aangepast aan de positie. Het systeem ontvangt de positie-informatie van aanvullende modules uit de Siemens PLC, een OPC-UA server, en analoge of digitale positiemeetsystemen. Het EC.PR-systeem kan gemakkelijk worden geïntegreerd in bestaande besturingsconcepten en schakelkasten.

Getest in de openlucht

Het EC.PR systeem bestaat uit twee sensoren die met elkaar communiceren. Een sensor meet de duw-/trekkracht van de kabelrups terwijl een digitaal afstandsmeetsysteem bijvoorbeeld de exacte positie van de trolley of het meeneempunt van de kabelrups bepaalt.

Voor dit doel worden de zogenaamde ‘bakens’ bevestigd aan de buitenkant van de geleidegoot op een onderlinge afstand van 500 millimeter. Aan elke positie en dus aan elk baken is een specifieke duw-/trekkracht toegekend.

igus testtrack

Wanneer de toegekende maximale duw-/trekkracht van een positie wordt overschreden, dan schakelt het systeem via de EC.PR. automatisch uit. De gebruiker kan het vreemde voorwerp uit de kabelrups verwijderen, het systeem resetten en vervolgens het systeem weer in bedrijf nemen. Het nieuwe systeem is reeds succesvol getest op de 200 meter lange testbaan in de buitenlucht bij igus in Keulen (D).

Een video met uitleg van het systeem is hier te zien:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven