Medio juni maakte Biesheuvel Techniek in Son en Breugel bekend, dat het Motion Control Automation (MCA) in Varsseveld had overgenomen. Vrij verrassend, aangezien eerstgenoemde vooral bekend is als distributeur in de MRO-markt en laatstgenoemde als system integrator en leverancier vooral actief is in de OEM-markt. Uw hoofdredacteur liet zich door Meino Noordenbos, CEO van de Biesheuvel Groep, en Eg Waaijman, directeur van MCA, informeren over de achtergronden en toekomstplannen.
Het initiatief voor de overname is afkomstig van Waaijman. “Ik denk nog helemaal niet aan mijn pensioen, maar wel aan de toekomst van mijn bedrijf. Zo af en toe praat ik daar ook met mensen van andere bedrijven over. Via medewerkers van Molenberg Aandrijftechniek (sinds enkele jaren onderdeel van Biesheuvel Techniek) kwam ik in contact met Meino Noordenbos. Biesheuvel heeft met Peters Elektromotoren, Eku de Poel, Steenhuis Elektromotoren en Molenberg Aandrijftechniek al een aantal bedrijven in huis die actief zijn in de aandrijftechniek. Bovendien is Biesheuvel distributeur van een aantal A-merken zoals Festo, SEW-Eurodrive, Gates, Optibelt, Tsubakimoto, Schaeffler, NSK, Timken en SKF. Voor aandrijfcomponenten hebben ze bovendien een aantal productspecialisten, dus er is ook de nodige kennis in huis.”
Na wat oriënterende gesprekken tussen Waaijman en Noordenbos bleken de bedrijven qua activiteiten, filosofie en cultuur goed bij elkaar te passen. De nodige financiële en juridische besprekingen later werden partijen het met elkaar eens, waarna de aandelen van MCA in juni overgingen naar Biesheuvel Techniek.
Van OEM via MRO naar SI
Biesheuvel Techniek is bekend als distributeur van mechanische componenten en producten voor de industriële markt, die voornamelijk worden geleverd aan technische diensten. De laatste jaren betreedt het bedrijf ook de industriële elektrotechnische markt. In dit kader pasten de overnames van Peters, Steenhuis, Eku de Poel en Molenberg Aandrijftechniek. Met de overname van MCA zet het bedrijf een nieuwe stap: het betreedt nu ook de OEM- en projectenmarkt en zet de eerste stap richting systeemintegratie en mechatronica.
Noordenbos grijpt even terug naar de overname van Peters Elektromotoren in 2007. “Destijds kwam ik al tot de conclusie, dat we alleen zouden kunnen overleven door groei. Je ziet al jaren een trend dat inkopers het aantal partijen waarmee ze zaken doen, willen terugbrengen. Je kunt dan alleen meespelen als je zowel een breed pakket aan producten als de nodige logistieke ondersteuning (lees: korte levertijden) kunt bieden.
Dynamische markt
“Eindgebruikers willen hun technische dienst en hun voorraden reserveonderdelen tot het minimum terugbrengen. Ze willen onderdelen pas inkopen op het moment dat ze echt nodig zijn. We zien een trend dat eindgebruikers hun voorraden verkopen. In principe is het eenvoudig: de dienstverlener zorgt er voor dat de afgesproken componenten of goederen in de afgesproken hoeveelheid bij de eindgebruiker op de plank liggen. Op het moment dat de technische dienst een product nodig heeft, wordt dat uit het magazijn gehaald en gescand. Dat wordt in onze software verwerkt; de klant krijgt een factuur en wij zorgen voor aanvulling. Wij doen dat nu voor 170 bedrijven en op een enkele uitzondering na zit daar geen medewerker van ons tussen. Biesheuvel komt alleen langs om nieuwe voorraden te brengen en af en toe een voorraadcontrole te doen.”
Met dit concept bediende Biesheuvel Techniek vooral de technische diensten van de maakindustrie, de MRO-markt dus. Het aantal productiebedrijven in ons land is echter al jaren aan het dalen (hoewel een kentering gaande lijkt), zodat Biesheuvel de OEM-markt ging onderzoeken. Bovendien maken productiebedrijven (niet alleen in Nederland) steeds kleinere series met steeds meer varianten, die elkaar steeds sneller opvolgen.
De rol van MCA
Tot dusver de ontwikkelingen in de markt. Maar ik was naar Science Park Ekkersrijt gereden om te praten over de overname van MCA. Noordenbos: “Onze productspecialisten hebben voldoende aandrijfkennis om onze eigen vestigingen en hun klanten te ondersteunen. Maar voor de OEM-markt moet je meer kennis hebben. Een frequentieregelaar aan de praat krijgen en programmeren kunnen we wel, maar wil je het maximale uit zo’n regelaar halen, dan moet je een echte productspecialist zijn. De OEM-markt vergt meer technische kennis van onze medewerkers. Wil je er bij een machinefabriek niet al tijdens het eerste gesprek worden uitgeschopt, dan moet je bewijzen dat je op zijn niveau over technische zaken kunt praten. Dat betekent bijscholing voor onze buitendienst en Eg is al volop bezig om dat handen en voeten te geven.”
Van zijn kant werkt Waaijman daar graag aan mee. “Wij krijgen onze opdrachten ook niet zomaar, maar zijn we te klein voor een uitgebreid verkoopapparaat. In de praktijk had ik 2,5 man in de buitendienst te beschikking. Ik heb er nu dertig. Bovendien kan ik nu veel meer aanbieden dan alleen regelaars, PLC’s en motoren.”
Het volledig artikel vindt u in het september-nummer van Aandrijftechniek.