Ga naar hoofdinhoud

Optimalisatie training door modulair operating systeem Enterprise Augmented Reality (video)

Met AR-technologie kunnen trainingsbegeleiders en technische auteurs eenvoudig AR-trainings- en servicescenario's ontwikkelingen voor nieuwe verbeteringen aan voertuigen. (foto's: Re'Flekt)

De Bosch CAP-training voor de auto-industrie is de eerste verticale specifieke oplossing voor enterprise augmented reality (EAR). Dit op basis van het Reflekt One operating systeem van Re’Flekt en de HoloLens 2 AR-bril van Microsoft. De door Bosch gebouwde after sales suite voor HoloLens 2 is beschikbaar voor iOS en Android.

Reflekt One is een operating systeem voor Enterprise Augmented Reality (AR). Hiermee kunnen bedrijven verticale specifieke oplossingen ontwikkelen voor het oplossen van typische problemen met behulp van augmented reality.

Zo is het Bosch CAP-trainingspakket een AR-oplossing die volledig is gericht op trainingsscenario’s in de auto-industrie. Het operating systeem voor Enterprise AR is te integreren met software zoals Siemens PLM Teamcenter en Cortona Rapid Manual. Het systeem wordt toegepast in trainingscentra voor nieuwe en innovatieve trainingsmethoden en in werkplaatsen. Doel is om dagelijkse reparatiewerkzaamheden te verbeteren en fouten te voorkomen.

Uitdagingen met AR

Fabrikanten in verschillende sectoren – automotive, transport, machinebouw, medische techniek, nutsbedrijven – worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen op het gebied van onderhoud, bediening en training van machines en apparatuur. ‘One size fits all’ is meestal niet de oplossing. In deze sectoren zoekt men branchespecifieke probleemoplossingen met een modulaire toekomstbestendige aanpak.

De meeste bestaande AR-software biedt noch verticaal specifieke applicaties, noch laat het ondernemingen en systeemintegrators toe er eigen oplossingen mee te bouwen. Op leveranciers gerichte, gesloten systemen binden bedrijven aan één softwaresysteem zonder de mogelijkheid om bestaande of toekomstige bedrijfssoftware te integreren.

Met het Reflekt One-operating systeem voor Enterprise AR hebben ondernemingen nu de mogelijkheid om te kiezen zonder zich te binden aan de leverancier ervan. Zowel bedrijven als systeempartners kunnen een geschikte verticale specifieke oplossing of een eigen oplossing bouwen.

Reflekt One biedt het operating systeem voor Enterprise AR als een modulair framework, met bijbehorende application programming interfaces (API’s), software development kits (SDK’s) en applicaties. Volgens ontwikkelbedrijf Re’flekt in München kan iedereen met Reflekt One een expert worden.

Opleidingssuite

Het Bosch Common Augmented Reality Platform (CAP) is de AR-suite die zich volledig richt op het verbeteren van kennisoverdracht in de auto-industrie. OEM’s en leveranciers in de automobielsector kunnen hiermee een oplossing maken om eenvoudig AR-scenario’s voor voertuigontwikkelingen te maken. Ook kunnen ze die gemakkelijk bijwerken wanneer zich wijzigingen voordoen. Hierdoor kunnen ze servicetechnici ondersteunen bij het werken aan voertuigen en zelfs stagiairs op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Door het interactieve karakter van AR-trainingsoplossingen is de kwaliteit en tijd van trainingen te optimaliseren en zijn de kosten te verlagen. De CAP-trainingssuite ondersteunt een ‘Trainer-modus’, waarbij de instructeur lokaal of op afstand collectief AR-trainingen kan delen. Hierdoor kunnen alle trainingsdeelnemers communiceren met een enkel real-world object met dezelfde 3D-inhoud. De inhoud kan tegelijkertijd op meerdere apparaten worden weergegeven.

Training met Bosch CAP helpt cursisten nieuwe en complexe producten en technologieën te begrijpen. Hierdoor kunnen monteurs efficiënter werken met minder fouten tijdens reparatie- en onderhoudstaken. Een voordeel is ook dat veranderingen en nieuwe informatie eenvoudig in trainingen kunnen worden geïntegreerd en de werkplaats sneller kunnen bereiken. Door Reflekt One te gebruiken als basis voor zijn CAP-platform kon Bosch zich concentreren op functies die de technicus een direct voordeel opleveren.

augmented reality Reflekt One
De CAP-trainingssuite ondersteunt een ‘Trainer-modus’, waarbij de instructeur lokaal of op afstand collectief AR-trainingen kan delen.

AR-software

Re’Flekt is een Augmented Reality (AR) softwarebedrijf dat het onderhoud en de bediening van industriële machines net zo eenvoudig moet maken als het gebruik van huishoudelijke apparaten. De platformen van het bedrijf stellen iedereen in staat om zijn of haar kennis in te brengen in aangepaste augmented reality en mixed reality oplossingen. Met haar systemen levert de onderneming met hoofdkantoor in München technologische oplossingen voor een verscheidenheid aan markten.

De Enterprise AR Suite van Re’Flekt biedt een platform voor het creëren en presenteren van content. Door werknemers te voorzien van flexibele en aanpasbare instructies op mobiele apparaten en slimme brillen zullen ze efficiënter werken en minder fouten maken. Het platform is te integreren in bestaande bedrijfssoftware. Hierdoor kunnen bedrijven bestaande CAD-gegevens en media omzetten in mixed reality toepassingen voor onderhoud, training en operaties. De Remote Expert tool verbindt werknemers met directe Augmented Reality ondersteuning met toegewijde experts in één simpele klik.

Reflekt On

Reflekt One is het eerste schaalbare augmented reality platform waarmee bedrijven zelfstandig hun eigen augmented reality applicaties kunnen creëren. Ze kunnen visuals en handleidingen maken op smartphones, tablets en databrillen om productie, training, onderhoud en reparatie te vereenvoudigen.

Het systeem maakt gebruik van bestaande ontwerp- en documentatiegegevens en transformeert deze in interactieve 2D- en 3D-visualisaties voor real-time weergave op echte objecten. Reflekt One is te integreren met bestaande IT-infrastructuren en is ‘IoT Ready’, waardoor ondernemingen real-time sensorgegevens kunnen opvragen en weergeven.

Onderstaande video geeft een korte impressie van Bosch CAP training op basis van Reflekt One.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven