Ga naar hoofdinhoud

Ocean Harvesting haalt 3 miljoen euro op voor energieopwekking uit beweging zeegolven

Prototype in schaal 1:3 met close-up van de power take-off (foto: Ocean Harvesting Technologies )

Ocean Harvesting heeft drie miljoen euro opgehaald. Doel is om hiermee de InfinityWEC (Wave Enery Converter) op schaal 1:3 te financieren. De investering zal worden gecombineerd met publieke financiering voor het project. Tegen eind 2024 moeten de proeven op zee kunnen worden afgerond. Hierna start de commercialisering van de technologie met onder meer proeven op zee op ware grootte.

Om klimaatverandering tegen te gaan, is een transitie naar honderd procent hernieuwbare energie nodig. Zonne- en windenergie zijn de drijvende kracht achter de transitie. Maar er is veel meer duurzame energie nodig. Ocean Harvesting heeft een oplossing ontwikkeld waarmee energie kan worden gewonnen uit de beweging van zeegolven. Het systeem, InfinityWEC (Wave Energy Converter) gaat uit van boeien die aan de zeebodem zijn bevestigd. De oceaandeining zorgt ervoor dat de boeien stijgen en dalen wat moet leiden tot de opwekking van duurzame elektriciteit.

InfinityWEC

InfinityWEC kan het potentieel van het vermogen uit golven ontsluiten via zijn geavanceerde power take off- en controlesysteem. Het is afgestemd op elke individuele golf om efficiënt elektriciteit te produceren in alle zeetoestanden. Bovendien zorgt een unieke eindstopfunctie voor zowel overleving als continue, betrouwbare stroomproductie, zelfs in de zwaarste golfomstandigheden.

De boei is gemaakt van zeer sterk beton (Foto: Ocean Harvesting Technologies)

Materiaal van de InfinityWEC

De boei is gemaakt van zeer sterk beton, met een gewicht dat vergelijkbaar is met dat van een conventionele stalen romp, maar tegen een kwart van de kosten, een derde van de CO2-voetafdruk en een tiende van de productietijd. Al met al zorgen de prestaties en betrouwbaarheid van bewezen subsystemen en een modulair ontwerp ervoor dat de InfinityWEC een concurrerende oplossing is voor de toekomstige energiemarkt.

Testen op zee

Ocean Harvesting zal de InfinityWEC op schaal 1:3 testen voor de westkust van Zweden. De proeven op zee zullen de prestaties in een echte zeeomgeving valideren. De resultaten zullen vervolgens worden gebruikt om het volledige systeem verder te ontwikkelen en te verbeteren. Er wordt daarbij gekeken naar de energieopbrengst, systeemefficiëntie, beschikbaarheid en uiteindelijk ook betaalbaarheid.

Validatiefase

Ocean Harvesting volgt het gefaseerde validatiekader voor oceaanenergietechnologieën zopgesteld door Ocean Energy Systems (IEA). InfinityWEC is, met simulaties en fysieke tests in een testopstelling op schaal 1:10 en in een golftank, met succes geverifieerd met betrekking tot kritieke functionaliteit van het power take off- en controlesysteem, zeewaardigheid en overlevingsfuncties in extreme omstandigheden , en de prestaties van de stroomproductie.

Concurrerend

De technologie is op weg naar concurrerende energiekosten van 100 euro per MWh, reeds bij een geïnstalleerd vermogen van 100 MW en < 35 euro per MWh bij grootschalige toepassing, met als toegevoegde waarde dat er minder behoefte is aan energieopslag om vraag en aanbod in evenwicht te brengen van elektriciteit.


De markt voor InfinityWEC varieert off-grid toepassingen zoals olie- en gasplatforms, energievoorzieningen voor eiland communities, productie van groene waterstof en aquacultuur.

Ook interessant: Drijvende boeien wekken energie op via kogelomloopspindels (+video)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven