Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe uitgave IEC 61918 regelt SPE-bekabeling en -installatie

De nieuwe editie van IEC 61918 regelt SPE-bekabeling en installatie voor automatisering (foto: Harting)

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 – “Industriële communicatienetwerken – Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen” gepubliceerd. De norm beschrijft de installatie van communicatienetwerken in industriële ruimten. In de nieuwe versie bevat deze nu ook belangrijke kernpunten over bekabelingsstructuren op basis van Single Pair Ethernet. Daarmee is het een belangrijke basis voor alle gebruikers die hun productie in het IIoT willen brengen.

De nieuwe editie van IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 is de installatienorm voor communicatienetwerken in industriële installaties, machines en automatiseringseilanden. Zowel de bekabelingsinfrastructuur als de te gebruiken componenten, zoals kabels en verbindingstechnologie, zijn duidelijk gedefinieerd voor alle automatiseringsprofielen. Bekabelingsoplossingen met glasvezelkabels, symmetrische koperkabels en voor draadloze media komen aan bod.

Single Pair Ethernet

De nieuwe wijziging van IEC 61918 gaat in op de nieuwe 1-pair bekabelingsstructuren voor Single Pair Ethernet (SPE) en de bijbehorende remote stroomvoorziening PoDL (Power over Data Line). Hiermee wordt de kloof gedicht tussen de klassieke IT-infrastructuur en de industrie, IoT/IIoT. SPE heeft een bijzondere betekenis voor industrie en automatisering. Voor het eerst maakt het de universele toepassing van op TCP/IP gebaseerde automatiseringsprotocollen mogelijk, zelfs voor lange afstanden, zoals in de procesautomatisering of voor de eenvoudige aansluiting van sensoren en actuatoren tot op industrieel veldniveau. Hogere datasnelheden, meer krachtoverbrenging en grotere reikwijdten dan bij klassieke veldbussen maken de weg vrij voor het IIoT en Industrie 4.0.

Selecteren van geschikte kabels

Dit biedt de gebruikers duidelijke specificaties voor infrastructuurcomponenten die identiek en compatibel zijn met ISO/IEC 11801-3 (industriële gebouwen). Bijlage 1 (AMD1) verwijst naar de kabelnormen voor 1-pair datakabels volgens IEC 61156-11/12/13/14 en de norm voor de 1-pair dataconnectoren volgens IEC 63171-6. Dit geeft systeemontwerpers en gebruikers een stabiele basis voor het selecteren van geschikte kabels en interfaces, en de implementatie van SPE-technologie in de automatiseringswereld kan beginnen.

IEC 61918 geeft ondubbelzinnige beschrijving

De nieuwe versie van IEC 61918 biedt nu een duidelijke en ondubbelzinnige normatieve beschrijving van hoe en met welke componenten een sensor-to-cloud data-infrastructuur in industriële toepassingen eruit moet zien. De tools voor de implementatie van IIoT zijn nu beschikbaar – leveranciers van apparaten kunnen nu beginnen met de ontwikkeling en productie van SPE-apparaten met internationaal gegarandeerde compatibiliteit en investeringszekerheid. Of het nu gaat om PROFINET, EtherCAT of andere Industrial Ethernet protocollen – deze nieuwe IEC 61918 is een gemeenschappelijke noemer voor alle automatiseringsprofielen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven